IN MEMORIAM

Odlazak labinske profesorice Stanke Germin: Njezini su učenici s lakoćom prolazili klasifikacijske ispite na fakultetima

| Autor: Branko Biočić
Prof. Stanka Germin

Prof. Stanka Germin


Na jučerašnji dan, u 88. godini preminula je Stanka Germin, profesorica matematike u mirovini, dugogodišnja djelatnica labinske Srednje škole "Mate Blažina" koju pamte brojne generacije te škole.

Stanka (rođ. Kružić) Germin rođena je 16. kolovoza 1936. u Hreljinu, Rijeka. Diplomirala je 1960. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i stekla stručni naziv diplomiranog inženjera matematike. Od 1. rujna 1960. do 31. kolovoza 1962. radila je kao profesorica u Tehničko-šumarskoj školi Delnice.

Od 1. rujna 1962. do 31. kolovoza 1964. zaposlena je u Gimnaziji "Mirko Lenac" Rijeka, a od 1. rujna 1964. u Srednjoj školi Mate Blažine Labin gdje ostaje sve do odlaska u starosnu mirovinu 2001. godine. Svoj je dugogodišnji rad posvetila predanom radu s učenicima kojima je u neposrednom odgojno-obrazovnom radu, u izvannastavnim aktivnostima, a i u svoje slobodno vrijeme, pomagala steći nove spoznaje u prirodnim znanostima te iz godine u godinu pomagala postizati zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

Tijekom 40 godina pedagoškog rada bila je mentorica većem broju učenika koji su osvajali prva mjesta na državnim natjecanjima iz matematike te je time promovirala školu kao izrazito uspješnu. Njezini su učenici s lakoćom prolazili klasifikacijske ispite na različitim fakultetima, a mnogi od njih su se posebno istakli u prirodoslovnom području te su zahvaljujući i njoj, stekli doktorske titule.

Uvažena i cijenjena među kolegama i učenicima ostavila je neizbrisiv trag u našoj školi i među brojnim generacijama kojima je imala priliku predavati. Uvijek je bila spremna pomoći i surađivati te je znala svakom uputiti poticajne riječi. Posljednji ispraćaj pokojnice održat će se u srijedu 28. veljače 2024. Počivala u miru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter