Volonterska akcija

FOTOGALERIJA / Loboričani se priključili vatrogascima kako bi očistili svoju Lokvu

| Autor: Glas Istre


Nakon prve faze čišćenja u kojoj je uklonjeno oko 120 kubika mulja i rogoza, članovi DVD-a Općine Marčana zajedno s mještanima uklonili su preostali rogoz i smeće iz lokve te okolno raslinje. Iako je veći dio posla odrađen, radovi još uvijek nisu gotovi. Potrebno je ukloniti ostatak raslinja te izvaditi kamenje koje se nalazi u blizini vode. Također, potrebno je odraditi i manje radove bagerom kako bi se uredio okoliš lokve.

Klaudio Knapić, predsjednik DVD-a Općine Marčana izrazio je zadovoljstvo uspješnom akcijom koja je nakon dugo vremena okupila selo.

(Foto: DVD Općine Marčana)(Foto: Bojan Prusac)

- Iako su članovi našeg DVD-a već sudjelovali u akcijama čišćenja i održavanja lokvi na našem području, ovo je prva lokva koju obnavljamo. Projekt se provodi prema planu, a posebno nas veseli veliki odaziv mještana koji su nam se pridružili u akciji. Nakon što se lokva očisti slijede i edukacije o lokvama i aktivnosti s učenicima Osnovne škole Marčana koja je partner na projektu. Oko lokve postavit ćemo informativne table o biljnom i životinjskom svijetu u lokvi, ali i o vrstama kojima ovdje nije mjesto, istaknuo je Knapić.

Nakon čišćenja nastavilo se druženje. Zahvaljujući lovcima iz Loborike koji su donirali meso divljači, članovi DVD-a pripremili su šugo za sve koji su se uključili u akciju. Vesna Loborika donirala je sir, a vino su donirali OPG Šegota iz Raklja i OPG Kampanja iz Loborike. U akciju se uključila i Općina Marčana te Turistička zajednica Općine Marčana koji su podržali projekt Loboričani za Lokvu – Lokva za Loboriku. Od samog početka radova, sve radove i aktivnosti na lokvi nadzire obrt Kallokva bez kojeg realizacija ovog projekta ne bi bila moguća.

(Foto: DVD Općine Marčana)(Foto: Kristina Macuka)

Pošto je akcija održana u subotu, dio mještana nije se mogao uključiti zbog smjene gostiju. Neki su se akciji pridružili kasnije, a ostali obećali kako drugu akciju neće propustiti. Ipak, cijeli je dan na Lokvi vladala pozitivna atmosfera. Stariji mještani pričali su priče o Lokvi koja je bila mjesto na kojem su se kao djeca okupljali, a mnogi od njih su upravo na ovoj lokvi naučili plivati.

Svakoj dobroj priči uvijek se omakne i neka loša stvar, a to je da su rezultati analize vode (uzorak je uzet prije kiše i analiziran u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije) pokazali kako je voda opterećena bakterijama fekalnog porijekla, a parametri su malo iznad granica prirodnog opterećenja. Kroz nekoliko tjedana, voda će se ponovno slati na analizu kako bi se pratilo stanje kvalitete vode.

(Foto: DVD Općine Marčana)(Foto: Marinko Babić)

Iako projekt završava krajem godine, iz DVD-a Općine Marčana najavili su kako briga za lokvu neće stati. U planu je održavanje barem jedne akcije godišnje kako Lokva ne bi ponovno završila u ovakvom stanju.

Ovaj projekt se provodi uz financijsku potporu Zaklade Istra-Fondazione Istria iz Fonda gradova i općina.

(Foto: DVD Općine Marčana)(Foto: Marinko Babić)

(Foto: DVD Općine Marčana)(Foto: Marinko Babić)

(Foto: DVD Općine Marčana)(Foto: Kristina Macuka)


Podijeli: Facebook Twiter