uvode se brojne novosti

Kontrolirani režim prometovanja: Dvije tisuće dozvola za vožnju rovinjskim trgom

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Iako Rovinjci još od sredine kolovoza očekuju da dva pilomata, postavljena kod Muzeja grada i jedan na rivi nasuprot slastičarnice Papiga zažive, to se još nije dogodilo.

Dapače, još prošlog tjedna bili su postavljeni »čitači« (na koje se treba prisloniti kartica s registracijskom dozvolom, koja će vlasniku automobila osigurati ulaz/izlaz na trg), a koji su promptno uklonjeni jer su serviseri zaduženi za njihovo funkcioniranje naišli na probleme u radu istih. Dakle,«sistem« se popravlja u Zagrebu, a kad će točno zaživjeti ograničena vožnja Trgom maršala Tita, ne zna se. Ovisit će naime, o težini kvara, njegovog popravljanja i vraćanja na startnu poziciju.

Privremeni parking

Kakve sve promjene donosi kontrolirani režim prometovanja glavnim i najvećim trgom Rovinja, pitali smo Elvisa Prenca, voditelja Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo, od kojeg saznajemo da će otprilike 2.200. vozila/vlasnika dobiti karticu potrebnu za ulaz/izlaz u grad.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

- Do sada je karticu je zatražilo oko stotinjak osoba, no u konačnici računama da će sveukupno dozvolu ulaska/izlaska s Trga imati 2.200 vozila, odnosno registriranih vlasnika istih. Mada ova brojka može izgledati velikom valja uzeti u obzir da život ne smije stati, oodnosno da se svi automobili neće istovremeno i u dopušteno vrijeme kretati Trgom maršala Tita, ističe Prenc.

Od ostalih novosti saznajemo i da će najveća dopuštena težina vozila koja će se kretati Trgom iznositi 3,5 umjesto ranijih osam tona. Naime, tonaža vozila smanjena je i zbog, zaštite novog kamenog opločenja Trga.

Također, novost je i da će dio obale Pino Budicin, odnosno onaj nasuprot Hotela »Adriatic« biti privremeno parkiralište za sve one koji posao ili neku drugu radnju moraju obaviti u starogradskoj jezgri.

Vrijeme za opskrbu

- Na tom će se dijelu privremeno moći ostaviti automobil, dok će bilo koje drugo zaustavljanje na Trgu biti sankcionirano iznosom od 60 eura, odnosno ukoliko se zaustavljanje bude ponavljalo - oduzimanjem kartice, pojašnjava Prenc, koji kaže i da je Grad osigurao šest novih vozila koje će građani moći iznajmiti na ulaznom punktu i s njima u bilo koje vrijeme ući/izaći na Trg.

Podsjetimo, prema novoj Odluci o režimu prometovanja zonom Trga maršala Tita i s njim povezanim ulicama starogradske jezgre, opskrba će se obavljati od pet do 9.30 sati ujutro kao i poslijepodne u vremenu od 15 do 17 sati. Iz ove Odluke izuzeta su vozila policije, vatrogasaca, Hitne pomoći, kao i dva specijalna vozila - za odvoz otpada i pranje partera te za pružanje usluga opskrbe.

Pravo na prometovanje uz odobrenje/karticu imaju vozila u vlasništvu osoba s prebivalištem unutar zone, vozila registrirana za gospodarsku namjenu koja pružaju djelatnost opskrbe stanara, trgovina, ugostiteljskih objekata i drugih pravnih i fizičkih osoba koje imaju sjedište, odnosno obavljaju djelatnost unutar zone, vozila registrirana za gospodarsku namjenu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba (obrtnika) koji imaju sjedište i obavljaju djelatnost unutar zone, koji obavljaju djelatnost servisiranja i koji obavljaju djelatnost izvođenja građevinskih radova


Podijeli: Facebook Twiter