program trajne zaštite

Povratak istarske ovce na tradicionalne pašnjake vratit će život u istarska sela

| Autor: Zoran Oljača, Glas Istre
(Foto: AZZRI)

(Foto: AZZRI)


Posljednjih nekoliko godina broj matičnih uzgajivača istarske ovce i broj umatičenih ovaca stalno pada, a Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) pokrenula je niz aktivnosti kako bi se sačuvala autohtonu istarsku ovcu.

(Foto: AZZRI)(Foto: AZZRI)

- Dijelom je to posljedica napuštanja uzgoja ovaca (stariji uzgajivači), dijelom izlazak iz uzgojnog rada (uzgajivači osjećaju birokratski pritisak kontrola agencije za plaćanja kojima često ne mogu udovoljiti), dijelom nekontroliranog križanja istarske ovce s drugim pasminama ovaca. Matična populacija je u proteklih pet godina od oko 2.100 ovaca spala na ispod 1.000 ovaca, s daljnjom tendencijom pada. To pasminu vodi u kritičnu ugroženost, rekao nam je Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

Dogovoren program

Prema Merlićevim riječima, sredinom srpnja na Gortanovom brijegu održan je okrugli stol na kojem su, uz uzgajivače istarske ovce, sudjelovali predstavnik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

(Foto: AZZRI)(Arhiva Glasa Istre)

- Nakon dugotrajne rasprave dogovoreno je da Udruga uzgajivača istarske ovce Istrijanka 2013., AZRRI i HAPIH uspostavljaju suradnju u programu zaštite istarske ovce. AZRRI je spreman logistički koordinirati suradnju. Iznaći će se sustavna rješenja za povratak uzgajivača koji su izašli iz uzgojnog rada i njihovih ovaca. AZRRI će izraditi plan zaštite istarske ovce, po uzoru na plan zaštite istarske koze te će se obaviti detaljan pregled stvarnog stanja uzgoja.

Plan je i u suradnji s Agrolagunom d.d. stvoriti razvojni centar s potrebnom logistikom. S obzirom na širenje bolesti prilikom razmjene ovnova pokreće se, kao i kod istarske koze, savjetodavne aktivnosti zaštite zdravlja stada istarske ovce. Razmatra se i sufinanciranje dijagnostičkih analiza prilikom rotacije ovnova između stada. Organizirat će se sustavna edukacija postojećih uzgajivača i novih zainteresiranih uzgajivača.

(Foto: AZZRI)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Istarska županija planira kroz svoju de minimis potporu podupirati i kontrolu proizvodnosti mlijeka istarske ovce. AZRRI će od ministarstva poljoprivrede zatražiti ovlaštenje da zajedno s HAPIH-om postane treća strana u provedbi uzgojnog programa i da tako naša banka gena može pristupiti, možda već sljedeće godine, organizaciji dobivanja sjemena ovnova istarske ovce, a možda i embrija.

AZRRI će, osim toga, promovirati uzgoj istarske ovce po uzoru na istarsku kozu i razvoj gastronomije vezanu uz proizvode istarske ovce, kao i rješavanje problematike vune. Vjerujemo da će sustavni rad omogućiti da se populacija ove hrvatske najkrupnije, najmliječnije, nama i najljepše, ali u svakom slučaju najspecifičnije, stabilizirati i postupno početi povećavati, pojašnjava direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

Ugrožen opstanak

Jedan od razloga za provedbu sustavnog programa trajne zaštite istarske ovce je taj što podaci iz popisa stoke na ovom području iz 1869. godine pokazuju da je na području današnje Istre bilo uzgajano više od 160.000 ovaca. Kako pojašnjava naš sugovornik, prije osamdesetih godina prošlog stoljeća istarska je ovca predstavljala većinu ovaca na području Istarske županije (s isključenjem Skitače, gdje je prevladavala creska ovca). U 1980-im na područje Istarske županije naseljavaju se pramenke s područja Kosova, Metohije i Makedonije koji potiskuju istarsku ovcu, iako je istarska ovca po proizvodnim sposobnostima proizvodnje mlijeka, pa i mesa višestruko produktivnija. Zajedno s naseljavanjem ovih ovaca u Istri su raširene i bruceloza, brucela ovis, zarazna šepavost ovaca i druge bolesti. Dio se istarskih ovaca radi poboljšanja mliječnosti usmjereno križa s frizijskom ovcom, awasijem i sardinijskom ovcom.

(Foto: AZZRI)(Snimio A. Kostelić)

- Poticanje povratka istarskog stanovništva ovčarstvu, na područjima Istre gdje je ovčarstvo bilo tradicionalno glavna grana stočarstva otvara mogućnost povratka istarske ovce na tradicionalne pašnjake, te time sprječava »sterilizaciju« istarskog sela. Kvalitetni proizvodi s većom dodanom vrijednošću oplemenit će ruralni prostor, osigurati veći dohodak ruralnom stanovništvu, te povoljno djelovati na zaposlenost.

Drugi je razlog što se potiskivanjem istarske ovce i njenim križanjima s frizijskom ovcom, awasijem i sardinijskom ovcom ugrožava opstanak autohtone pasmine s visokom razinom općeg imuniteta. Trenutno stanje od 2.300 jedinki rasplodnih grla čini ovu pasminu izrazito ugroženom. Prema dostupnim podacima u Italiji, Julijskoj krajini postoji stado od oko 1.100 grla ovaca carsiole u Italiji, za koju se pretpostavlja da su ista ili srodna pasmina. U suradnji s talijanskim institucijama može se provesti razmjena genetskog materijala na način da se njima ustupe naši ovnovi, a oni nama ustupe njihove rasplodnjake. Zaštititi istarsku ovcu znači i zaštititi ovcu koja u prosjeku daje više od 200 litara kvalitetnog mlijeka u laktaciji (prvih 100 ovaca, prema podacima HSC-a, muze prosječno 466 litara u prosječno 198 dana laktacije), što su više nego dobri podaci za relativno škrte pašnjake, kaže Merlić.

(Ne)prepoznatljivi proizvodi

Korištenje autohtonih pasmina životinja prilagođenih iskorištavanju pašnjaka lošije kvalitete u ekstenzivnim uvjetima držanja predstavlja osnovu za razvoj stočarstva u regiji u kojoj je intenzivna stočarska proizvodnja isplativa samo na nekoliko pozicija u regiji. Ulaganja u materijalna sredstva i trošak rada u opisanim je uvjetima mala, a dobiveni proizvod visoke kvalitete i prepoznat na tržištu. Revitalizacija istarske ovce do broja od otprilike petnaest tisuća grla, pozitivno bi utjecalo na oporavak stočarstva na području Istre. Velika površina pašnjaka, danas zaraslih u šikaru, bilo bi privedeno namjeni i ne bi više predstavljalo požarnu opasnost.

- Istarski ovčji sir od mlijeka istarske ovce, skuta od mlijeka istarske ovce, prosušena skuta od mlijeka istarske ovce, janjetina istarske ovce proizvodi su koji su tradicionalno prisutni u Istri. Zbog malog broja ovaca i proizvoda od ovaca ti su proizvodi uglavnom prisutni na neorganiziranom tržištu. To uvjetuje nestandardiziranost proizvodnje, neprepoznatljivost tih proizvoda širem krugu potrošača, onemogućavanje povećanja broja ovaca u proizvodnji, što će u slučaju uvođenja strožih mjera kontrole namirnica na tržištu, te manjeg poremećaja na tržištu, uzrokovati propadanje malih proizvođača i nestanak ovih tradicionalnih proizvoda.

(Foto: AZZRI)(Snimio A. Bančić)

Tradicionalni mliječni proizvodi od mlijeka istarske ovce nisu prisutni u gastronomskoj ponudi Istre. Jela od janjećeg mesa moguće je dobiti, ali ni u kojem slučaju s garancijom i dokazom da je dobijemo od janjadi uzgojenih lokalno. Projektom će se dobiti kvalitetni i prepoznatljivi proizvodi s većom dodanom vrijednošću, zaključuje direktor AZRRI-ja Igor Merlić.

Kvalitetno meso i mlijeko

Istarska je ovca autohtona pasmina ovaca, u prošlosti raširena na području cjelokupnog teritorija poluotoka Istre. Ubraja se u skupinu ovaca kombiniranih proizvodnih svojstava meso-mlijeko, s visokom kvalitetom mesa i za naše uvjete visokom proizvodnjom mlijeka visoke kvalitete.

U osamdesetim godinama dvadesetog stoljeća na napuštene pašnjake Istre naseljavaju se ovce podrijetlom iz središnjeg dijela Balkanskom poluotoka (Kosovo, Makedonija) jednake otpornosti na klimatske uvjete u Istri, ali lošije proizvodnosti mesa i mlijeka. Takvi su stočari prepušteni samostalnom selekcijskom radu, pri čemu kao posljedica nestručnosti nastaju izrazito heterogene populacije ovaca.

Udruga Istrijanka

Uzgajivači istarske ovce trenutno su organizirani u udrugu »Istrijanka«, punog naziva Udruga uzgajivača istarske ovce u Istarskoj županiji »Istrijanka«, koja je osnovana u Svetvinčentu 2005. godine s ciljem poticanja uzgoja uzgojno valjanih grla istarske ovce i razvoja ruralnog turizma. U udrugu je učlanjeno 25 uzgajivača rasutih po cijelom području Istarske županije koji posjeduju oko 2.300 grla istarske ovce.(Foto: Promo)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter