maškarano ludilo se zakuhtava

FOTOGALERIJA / Kristijan Krt iz Puhi ima najbolju klobasicu, a pravi vrhunac dolazi za vikend!

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Uoči pusne nedjelje kada će maškarano ludilo doseći svoj vrhunac velikim mimohodom na Fontani, maškarane grupe su na čelu s Ročkim mačkarama, ovogodišnjim domaćinima Buzetskog karnevala, otvorile maškarani parkić iza Narodnog doma u Buzetu.

Živo u "parkiću"

Svaka maškarana grupa postavila je po jednu masku i maškaranu konstrukciju i prezentirala tradicionalna jela i slastice karakteristične za vrijeme maškara, poput domaćih kobasica, ombola, kroštula i fritula. Osim maškaranih grupa Roča, Jedinstva, Sovinjaka, Svetog Ivana, Štrpeda i Krušvari, postavljanju maškaranog parkića pridružilo se je i Društvo "Naša djeca" Buzet.

Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta, predstavnica organizatora Buzetskog karnevala, svim grupama koje sudjeluju u maškaranim aktivnostima, kao i zaslužnima za pomoć u njihovoj realizaciji, podijelila je priznanja za doprinos u njegovanju i očuvanju pusnih običaja Buzeštine. Maškaranom puku obratila se i pusna gradonačelnica Zanzana Fureštić, Iva Jeletić Prodan.

- Boh daj srićno. Već ste videli od kada je maškarana vlast počela, da je se jušto. Nema krivina, samo ravnine. Živjele maškare, živio pust, poručila je pusna gradonačelnica.

Predstavnici maškaranih skupina podignuli su zatim zastavu Ročkih mačkara na Fontani. Nakon otvaranja maškaranog parkića u Buzetu, u večernjim satima uslijedio je maskenbal u Prodanima.

Najbolje klobasice

U maškarani vikend istarskog sjevera uveo je maškarani turnir u briškuli i trešete, maškarani pikado i KlobaSova, degustacija i biranje najboljih domaćih klobasica Buzeštine, održani u Društvenom domu u Sovinjaku. KlobaSova je okupila deset proizvođača koji kobasice pripremaju za vlastite potrebe u svom domaćinstvu, a njihovu umješnost ocjenjivali su svi posjetitelji.

Titula najboljeg proizvođača klobasica pripala je Kristijanu Krtu koji je osvojio 155 bodova, drugo mjesto zauzeo je Kristijan Jermaniš s 125 bodova, treće Moreno Sirotić s 115 bodova, četvrto Roberto Jurada s 105 bodova i peto Mateo Žigante s 95 bodova.

- Za kvalitetnu kobasicu, uz kvalitetnu sirovinu, meso domaće svinje iz domaćeg uzgoja, važan je naravno i omjer sastojaka, soli, papra, malo lovorovog lista, ružmarina, česna, domaćeg vina, kazao je Kristijan Krt iz Puhi. Sve sastojke treba dobro promiješati i kobasice polako prosušiti na buri.

Vrhunac Buzetskog karnevala sljedeće nedjelje

Vrhunac maškaranih zbivanja očekuje se u nedjelju, 11. veljače s početkom u 14 sati kada će se Ulicom II. Istarske brigade pa sve do Trga Fontana odvijati veliki karnevalski mimohod u povodu ovogodišnjeg izdanja Buzetskog karnevala. Još je prije devedesetak godina dokumentiran dolazak maškaranih skupina u sam centar Buzeta, a posljednja tri desetljeća kontinuirano se i organizirano maškarane skupine cijele Buzeštine te njihovi gosti, okupljaju na Trgu Fontana. Mimohod u kojem sudjeluje nekoliko stotina maski, brojna alegorijska kola, ali i tradicijske maske, postao je središnja karnevalska pozornica sjevernog dijela Istre, bogata tradicija koju stanovnici ovih krajeva iznimno vole i prenose s koljena na koljeno, poručili su u buzetskom TZ-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter