MAŠKARANO LUDILO U BUZETU

Vrtjeli se oko Agrokora, a završili u Piranskom zaljevu


Počeli su s pusnim gradonačelnikom Zanetom Todorovićem i pustom Andrijom Todorkom Pirančićem, pa se prebacili na Savudrijsku valu, ribare, policajce i ribe koje se ne zamaraju granicama već mirno plivaju u Jadranskom moru, maškare Marčenešćine, jedna od osam domaćih grupa koliko ih se u kilometarskim kolonama alegorijskih kola, na pusnu nedjelju uključilo u ovogodišnje izdanje velikog mimohoda u Buzetu. Izgleda da svakodnevnica sve više liči na karneval, ili kako su komentirali prolaznici - ni maškare nisu više što su bile otkako im je stvarni život zauzeo mjesto. Sjeverna Koreja raketirala je Ameriku, a Kolinda je već standardna karnevalska gošća.

Buzetskom kotlinom odzvanjali su topovski udari Sovinjskog topa i zvonjava zvončara, a oko tisuću maškara ili prevedeno svaki šesti stanovnik Buzeštine, svojski se potrudilo potjerati zle duhove zime, prizvati proljeće i nastaviti višestoljetnu pusnu tradiciju. Uz gostujuću skupinu maškara Koromačna, izmjenjivale su se marčeneške maškare kao ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala, Račičanske mačkare iz Krušvari, Sovinjske maškare, maškare Svetog Ivana, najbrojnije maškare Jedinstvo, maškare Sv. Martina, maškare Roča i Skrobarske maškare iz Štrpeda. Gotovo trosatnim mimohodom, čiji je početak doduše prethodno kasnio četrdesetak minuta, i brojnim koreografijama na osunčanoj Fontani zabavljale su posjetitelje uz podršku nadahnutog voditeljskog dvojca, Mile Nežić iz Turističke zajednice i Šajete, mladog pjevača u usponu iz Opatije.

Na čelu kolone tradicijske maske, "Pust z bašto, Ćić z ruguvilami i Ćićka z metlo, Tri Šporki ko se je ki uženiv morajo pobrat kolač i pomes pred saka hiša", Korizma, mačkare u belo, zvončari ili pusti, koje nazivaju i grdi pusti ili štracari u odijelima od tisuću raznobojnih krpica ili cundri. Potom proljetni ugođaj duginih boja u maštovitim kreacijama maškaranih podskupina, od likova iz crtića, Štrumpfova, Petra Pana, do alkara, Rimljana i Iraca. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter