MIMOHOD NA PUSNU NEDJELJU

Svaki šesti Buzećan pod maskom


Veliki maškarani mimohod Ulicom II. Istarske brigade do gradskog trga Fontana, među najtradicionalnijim i najdugovječnijim istarskim maškaranim skupovima održat će se na pusnu nedjelju u Buzetu i okupiti osam velikih grupa s buzetskog područja i oko tisuću maskiranih sudionika u brojnim alegorijskim kolima. Svaki šesti Buzećan nedjelju će provesti pod maskom i nastaviti tradiciju svojih predaka.

Maškarani mimohod počinje u 13.30 sati na Fontani gdje će se izmjenjivati i predstavljati maškarane grupe. Otvara ga gostujuća grupa iz Koromačna pa slijede maškare Marčenešćine, ujedno ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala, potom Račičanske mačkare Krušvari, Sovinjske maškare, maškare Svetog Ivana te maškare Jedinstvo, jedna od najvećih tradicijskih grupa Buzeštine koja okuplja 20-ak naselja i sela, od Mosta do Prodani i Svetog Donata. Mimohod nastavljaju maškare Sv. Martina, maškare Roča i Skrobarske maškare iz Štrpeda.

Maškarane grupe predvodit će tradicionalne maske kao što su pusti, Ćić i Ćićka, maškare u belo, a potom će maškare dočarati svu raskoš petog godišnjeg doba, svijet mašte, ali i kritičke realnosti. Turistička zajednica, organizator Buzetskog karnevala koji se održava pod pokroviteljstvom Grada i u suorganizaciji s Pusnim odborom, mjesnim odborima, gradskim komunalcem Parkom, školama i udrugama, najavljuje dobru zabavu i malu promjenu na Fontani s obzirom će se nedjeljna pozornica premjestiti ispred marketa Ošo.

Na pusni utorak, 13. veljače, na Trgu Fontana u 10.30 sati počinje maškarani mimohod polaznika Dječjeg vrtića "Grdelin", učenika Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja i članova gradskog Poludnevnog boravka Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Vladavina maškara završava na Pepelnicu ili Čistu srijedu i početak Korizme drevnom mlinarskom igrom na ruh na cesti od Svetog Ivana do Mosta te suđenjem i spaljivanjem pusta Andrije Todorka Pirančića, krivca za sva prošlogodišnja zla koja su snašla istarski sjever. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter