najdugovječniji te vrste

Subotina u Buzetu: 55. Znanstveni skup "Buzetski dani"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U sklopu gradskog praznika i rujanske Subotine, u Velikoj dvorani Narodnog doma, u petak s početkom u 9.30 sati, održat će se 55. Znanstveni skup "Buzetski dani", najdugovječniji takve vrste u Istri. Jubilarno izdanje organiziraju Katedra Čakavskog sabora Buzet i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda".

U prvom dijelu Znanstvenog skupa "Buzetski dani", Josip Šiklić (Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre, Pazin) govorit će na temu "Obrazovna, nacionalna i vjerska struktura stanovništva Grada Buzeta prema popisima 2011. i 2021. godine", dr. sc. Josip Banić (Inštitut za zgodovinske študije, ZRS Koper) "Buzet, 20. ožujka 1281.: Diplomatička raščlamba buzetske listine AUR 1638.", fra Ljudevit Anton Maračić (Samostan Svetoga Duha u Zagrebu) "Creski samostan Svetog Franje i njegova povezanost sa samostanom Svetog Duha u Buzetu i ostalim istarskim samostanima franjevaca konventualaca", a mr. sc. Jakov Jelinčić (Pazin) "Matična knjiga vjenčanih Župe Buzet 1821.-1835.".

U drugi dio skupa svojim izlaganjem "Doprinos Istre glazbenom tiskarstvu renesanse (da Montona i de Pinguentum)" uvodi izv. prof. dr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli). Slijedi Darko Komšo (Arheološki muzej Istre, Pula) s temom "Škrinja s blagom - novootkriveni glagoljski rukopisi u arhivu SIASP-a u Trstu", potom dr. sc. Zdenko Balog (Križevci) "Da li je u Roču u ranom novom vijeku prakticiran tip matične obitelji?", prof. dr. sc. Slaven Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) "O uskočkim pljačkama Buzeštine početkom XVII. stoljeća", a skup će, temom "Kanonik Pietro Flego, nepoznati buzetski intelektualac XVII. stoljeća" zaključiti Matija Nežić (Buzet).

U holu Narodnog doma, na prvom katu, otvorit će se izložba o arheološkim istraživanjima na Ćićariji. Dvojezična izložba, na hrvatskom i engleskom, nastala je u suradnji Arheološkog muzeja Istre i Državnog arhiva u Rijeci. Autori izložbe su Tatjana Bradara i Nenad Kuzmanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter