mnoštvo događanja

Svi putevi vode u Savičentu: Ovog vikenda Festival sira, Smotra istarske ovce i izbor naj koze

| Autor: Glas Istre
(Foto TZO Svetvinčenat)

(Foto TZO Svetvinčenat)


Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu južne Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz Istre, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru u subotu i nedjelju od 11 do 19 sati na Placi u Svetvinčentu.

Na 12. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Agrolaguna d.d., Sirana Zlata, Vesna Loborika, Opg Ferro, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, O.G. Letec, OPG Majcani, OPG Merc, Sirana Runolist, Sirana Srijemac  i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima biti će dodijeljene na otvorenju Festivala u 11 sati u subotu. 

U subotu i nedjelju na Placi, posjetitelji mogu će moći razgledati i kupiti stare autohtone suvenire i ostale proizvode ručne izrade u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Kažuni, istarski instrumenti, suveniri od maslinovog drva, maslinovo ulje, med, domaće rakije i prirodna kozmetika samo su neki od mnoštva proizvoda koji će biti dio ponude sajma. 

Već tradicionalno, u subotu uz podjelu nagrada sirarima, otvorenje festivala upriličiti će Kulturno umjetničko društvo Savičenta. Najmlađe od 14 do 18 sati u loži očekuje i dječji kutak by Žuti kišobran. Od 16 sati na placi za glazbeni dio programa pobrinuti će se Lara Demarin acoustic trio. 

Istoga dana u 18 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birati ćemo NAJ KOZU ISTRE. Ova se tradicionalna manifestacija održava 24. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss i mister Istre.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 7. Smotra istarske ovce koja će započeti u 14 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 17 sati u Žlinji.

Istoga dana od 13 do 17 sati najmlađi se mogu zabaviti u dječjem kutku by Žuti kišobran u loži, a u dvorištu kaštela Morosini Grimani okušati u streličarstvu ili oslikati lice od 14 do 17 sati. Od 15.30 na Placi nastupiti KUD-a Savičenta, a u 16  sati zapjevati će Klapa Teranke. Također u nedjelju s početkom u 18 sati u kaštelu održat će se i vođena degustacija "sljubljivanja sireva i vina" uz prigodne tapase Karin Rupene Perdec, a pod vodstvom sommeliera Emila Perdeca. Sudjelovanje na radionici moguće je uz prethodnu najavu putem službene e-mail adrese TZO Svetvinčenat, a kotizacija iznosi 30 eura po osobi.

Za gastronomski dio ove će se godine pobrinuti Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Rovigno sa posebnom i ukusnom gastro ponudom u dvorištu kaštela Morosini Grimani. Subotu ćemo zasladiti prezentacijom "Koziji sir u slatkom svijetu" u 16 sati,  Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, a u nedjelju u 14 sati možete popratiti prezentaciju izrade raviola by Izletište Pekici, koji će biti i dio gastronomske ponude sajma. 

Organizatori 12. Festivala sira su Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelj manifestacije je Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter