prvi slastičar hrvatske na azrri-jevim radionicama

Ivan Ergović je slastičarski mađioničar koji od jagode, pistacije i vanilije umije napraviti snježnu božićnu kuglu

Sada mogu reći da je kuharstvo umjetnost, te za to treba imati uvijek dovoljno inspiracije i motivacije kako bi se išlo dalje. U kuharstvu, a pogotovo slastičarstvu potrebno je dosta znanja: od poznavanja namirnica te njihovog sastava do sljubljivanja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ivan Ergović (foto: Valamar)

Ivan Ergović (foto: Valamar)


U proljetnom ciklusu, slastičarske tematike bit će prepuštene u ruke Ivan Ergovića, chefa i slastičara, aktualnog prvaka Hrvatske u slastičarstvu i dobitnika brončane medalje sa Svjetskog kuharskog kupa u Luksemburgu. Slastičar Ivan Ergović vodit će 28. ožujka slastičarsku radionicu na temu kreativnih deserata.

Ivan Ergović (snimio Milivoj MIJOŠEK)Ivan Ergović (snimio Milivoj MIJOŠEK)

- Kako ste se počeli baviti kuharstvom i slastičarstvom? Gdje ste se obrazovali? Piše da ste prvostupnik ekonomije, kako to da je ekonomist postao kuhar?

- Završio sam srednju obrtničku školu u Požegi smjer kuhar, tako da mogu reći da sam po struci kuhar. Nakon srednje škole nisam još bio spreman za rad te sam upisao stručni studij u Opatiji, smjer financije. Iako sam htio studirati gastronomiju na kraju su mi se financije jako svidjele. Po završetku studija nisam planirao raditi u turizmu, ali očito mi je put bio zapisan u tom smjeru. Tokom svoga rada u Valamar Rivieri završio sam studij cjeloživotnog obrazovanja za Food & Beverge Managment u Opatiji, te usavršavanje za nutricionista u Puli.

- Što Vama predstavlja kuharstvo, odnosno slastičarstvo? Samo posao ili i više od toga?

- Sada mogu reći da je kuharstvo umjetnost, te za to treba imati uvijek dovoljno inspiracije i motivacije kako bi se išlo dalje. U kuharstvu, a pogotovo slastičarstvu potrebno je dosta znanja: od poznavanja namirnica te njihovog sastava do sljubljivanja. Najbolje je kada se poklope posao i ljubav prema tome što radiš, tada je to idealna kombinacija.

Ivan Ergović (snimio Milivoj MIJOŠEK)Slastice iz mašte Ivana Ergovića (foto: Valamar)

- Gdje ste dosad radili?

- Volio bih da mogu reći kako sam prošao brojne restorane, jer svi misle da se samo na takav način može doći do rezultata i učenja, ali nije tako. Svoj radni staž u cijelosti sam stekao u Valamaru i znanje stjecao istraživanjima poznatih chefova te iz literature. Moj dolazak u Valamar započinje 2008. godine kada kao kuhar radim u jednom malom a la carte ugostiteljskom objektu. Moji nadređeni su prepoznali moj talent te sam svake dvije godine napredovao od kuhara specijalista, glavnog kuhara, zamjenika šefa kuhinje u pansionskoj kuhinji, do 2016. godine kada postajem šef kuhinje u hotelu Valamar Riviera i restoranu Spinnaker. Tamo sam uvidio svoj pravi potencijal predavši se kreacijama i istraživanju novih okusa.

- Aktualni ste prvak Hrvatske u slastičarstvu. Kako ste došli do te titule? Gdje je i kada održano natjecanje?

- Između ostalog izradio sam skulpturu od čokolade, tortu od jagoda, pistacija i vanilije u obliku božićne snježne kugle. Natjecanje se održavalo u Varaždinskim toplicama početkom travnja, a ove godine još nisu objavili datum natjecanja, ali bit će uskoro.

Ivan Ergović (snimio Milivoj MIJOŠEK)Arhiva Glasa Istre

- Također ste dobitnik brončane medalje sa Svjetskog kuharskog kupa u Luksemburgu. Opišite nam to natjecanje.

- Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni već duži niz godina. Svjetski kulinarski kup se održava svake četiri godine te je i meni pripala čast predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju kao kapetan reprezentacije. Reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika. Zadatak je pripremiti hladni stol koji se sastoji od četiri različita finger fooda, svečana hladna plata, tri različita predjela, svečani meni od pet sljedova, četiri različita deserta, te četiri različita petit foura. Imali smo dva dana za pripremu tih jela. To je dosta komplicirana disciplina jer se gleda svaki detalj i način izrade tanjura. Stol se slaže u pet sati ujutro pa te, kad dođeš u salu gdje slažu i drugi timovi, preplavi adrenalin i ne osjećaš niti umor niti iscrpljenost. Svojim desertima htio sam dočarati zemlju koju predstavljamo tako da sam napravio desert s tartufima za Istru, kolač sa začinskim biljem koji predstavlja Dalmaciju, tanjur s bučom koji simbolizira Zagorje te namirnice iz Slavonije koje slikovito opisuju cvjetne livade i voćnjake, a to su dunja i med. Budući da je tema tima bila "Čarobni vrt" za petit four napravio sam slatke kolačiće na bazi povrća, a to su petit four od mrkve, cikle, rajčice i graška kao glavnog sastojka u desertima. Bodovanje je bilo za ukupan stol te smo, prema rangu bodovanja, osvojili smo brončanu medalju.

Ivan Ergović (snimio Milivoj MIJOŠEK)Arhiva Glasa Istre

- Gdje trenutno radite? Kada ste se doselili u Istru? Gdje ste rođeni?

- Trenutno, od 2021. godine, radim u porečkom hotelu Valamar Marea Suits kao izvršni chef. Vodim tim od 30 zaposlenika, trudimo se što bolje pripremiti obroke za naše goste. Hotel pruža vrhunsku ponudu usluge za svoje goste te namirnice od lokalnih dobavljača kako bi bile što kvalitetnije. U Istru sam stigao 2008. odraditi sezonu i istražiti što bih mogao raditi, a da nije u turizmu. Međutim, do sljedeće sezone nisam našao ništa zanimljivo. Ipak, odlučio sam se vratiti te sam u Istri upoznao sadašnju suprugu. Inače, dolazim iz jednog malog slavonskog mjesta Gornji Lipovac u Brodsko-posavskoj županiji.

- Što ćete raditi na kuharskim radionicama AZRRI-ja?

- Radionica će se odnositi na kreativne slastice - monoporcije te izradu torti. Druga radionica će se odnositi na restoranske deserte u kojoj ću polaznicima približiti važnost korištenja lokalnih namirnica i sljubiti ih u nešto neobično.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter