"ovo je najbolje iskustvo"

Dire Straits Legacy u Cave Romane donio hitove legendarnog benda

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Ian Tataj)

(Snimio Ian Tataj)


Dire Straits Legacy čine četiri člana nekadašnjeg Dire Straitsa; Danny Cummings, Phil Palmer, Mel Collins, i Alan Clarke, a Talijan Marco Caviglia zamijenio je legendarnog Marka Knopflera na gitari i vokalu, nastupili su u kamenolomu Cave Romane u sklopu Rocks&Stars festivala.

Duša benda

Duša je trenutnog benda, moglo bi se reći, inicijalna četvorka, a pozdravljeni su velikim aplauzom od strane publike – kao uvodnu pjesmu izveli su »Private Investigations«, ali ništa manje nije oduševio Marco Caviglia, čiji je gitarski, ali ponajviše vokalni nastup dojmio. Ne samo da dijeli ime inicijatora benda, Knopflera, već ima i veoma sličnu boju glasa, pa je impresija koju je bend pustio već u prvih nekoliko pjesama bila veoma slična izvorniku.

Prvi je dio koncerta bio u laganijem tempu, onog tipičnih rock romansi po kojima je Dire Straits poznat, pa su tako nizali hitove poput »Once Upon a Time in the West«, »Romeo and Juliet«, »Telegraph Road«, »Walk of Life« i »Setting Me Up«.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

Nisu bili nešto previše rječiti u komunikaciji s publikom, no zahvalili su se na podršci i aplauzima u više navrata. Pa ipak, nakon sentiša, Caviglia je počeo zazivati ime »Pule«, pitajući se, zapravo, jesu li oni ondje – kada je publika odgovorila potvrdno, nakon trena tišine, krenuo je brži ritam jedne od najpoznatijih pjesama »Sultans of Swing«, što je dalo uvod u najjači dio koncerta, da bi potom izveli i »Money for Nothing« i »Brothers in Arms« te »So Far Away«.

Koncert je u Cave Romane privukao nešto više od tisuću ljudi, po riječima organizatorice Ive Šalamon Reškovac, koja obašnjava i kako je uspjela dovesti ovaj svjetski bend u Vinkuran.

- Velika imena mogu svirati gdjegod im se poželi, ali kod nas su došli kada smo im poslali slike kamenoloma – to ih je oduševilo. Bitno im je da je mjesto unikatno i da je dobra vibra, radije no da pune travnjake, kaže Šalamon Reškovac.

- Sad kad smo ovdje, možemo reći da nam je divno, kazali su članovi benda. Alan Clarke je dodao »Nekako mi se odjednom ide na penjanje«.

Cummings je pohvalio akustiku u Cave Romane, a Clarke dodao kako im je najgora akustika bila u Grotte di Castellana, kada su svirali upravo u vlažnoj pećini, dok je kamenolom po njima prirodno dobra, ali čudna pozornica.

Pitali smo ih kako je to izvoditi velike hitove Dire Straitsa bez Marka Knopflera, a tu je Alan Clarke kazao da mu je čak i bolje sada no nekoć.

Drugačije iskustvo

- Sada to ne uzimamo toliko ozbiljno, i determinirani smo zabaviti se, za razliku od nekoć, kaže Clarke.

Cummings se složio da je totalno drugačije iskustvo u odnosu na ono što je bilo ranije.

- Mada je sjećanje na izvorni Dire Straits lijepo, ovo je najbolje iskustvo. Sada smo starci koji uživaju u glazbi, sviramo kako želimo, i što može poći po krivu? Kako radimo to sve više i više, sve smo više i relaksirani. Nije isti pritisak, ali se svejedno moramo dobro koncentrirati, smatra Danny Cummings, gitarist, te dodaje da, dokle god publika uživa, njima je to dovoljno.

Marcu Cavigli pridruživanje bendu bio je dugogodišnji san, sada ostvaren.

- Nekoć sam bio velik fan Dire Straitsa. Nekoć sam bio ja u publici, gledao sam ih kako probavaju, kako sviraju – gledao sam s one druge strane, a sada sam član – to je ostvarenje sna. Naravno, tu su bile određene okolnosti i sreća, ali na kraju smo rekli »vratit ćemo natrag stare vibracije«, sanjarski će Caviglia, a o turneji i tome kako sviraju, odaje jednu veoma zanimljivu stvar: oni sada sviraju ondje gdje izvorni Dire Straits nisu nikada bili, i na način na koji nisu nikad svirali.

- Ovo je i velik gušt, ali ipak i velika odgovornost, koja pada na mene, kaže lead gitara i vokal Dire Straits Legacyja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter