Legenda fusiona

Legendarni Billy Cobham stiže u Hrvatsku

| Autor: Tea Tidić
Billy Cobham (Foto Anton Antonov)

Billy Cobham (Foto Anton Antonov)


Legendarni Billy Cobham’ Spectrum 50 Band stiže u Hrvatsku, te nastupa 17. rujna u 20 sati u zagrebačkom Kinu SC, u sklopu 15. Zagreb Jazz Festivala.

Ulaznice su u prodaji putem sustava Entrio, a zainteresirani bi trebali požuriti po ulaznice, s obzirom da su prethodni koncertni Zagreb Jazz Festivala na kojima su nastupili Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright, rasprodani.

Legenda fusiona i glazbenik kojeg prati epitet najbržeg bubnjara, Billy Cobham ove godine je napunio 80 godina i ne razmišlja o mirovini, već i dalje publici diljem svijeta donosi slojevite i virtuozne izvedbe. Na pozornici će mu se pridružiti također vrhunski glazbenici, klavijaturist Gary Husband, basist Michael Mondesir i gitarist Rocco Zifarelli.

Ove godine obilježava se pedeset godina od objavljivanja njegovih legendarnih albuma "Crosswinds" i "Total Eclipse" na koje podsjeća na svojim turnejama.

Tijekom sedamdesetih u njegovu su se sastavu izmjenjivali najznačajniji glazbenici tadašnje fusion scene poput Jana Hammera, Johna Scofielda, Randyja i Michaela Breckera, Cornella Dupreea, Georgea Dukea i drugih. Njegove skladbe nastale u tom razdoblju, primjerice "Red Baron", "Stratus" ili "Shabazz" postale su remek-djelima stila.

Tijekom karijere, Billy Cobham je vodio vlastite sastave i svirao s brojnim orkestrima kao baš kao i s all stars sastavima. Surađivao je s glazbenim legendama raznih stilova poput Quincyja Jonesa, Gila Evansa, Milesa Davisa, Jacka Brucea, Tita Puentea, Larryja Coryela, Rona Cartera, Kennyja Barrona, Joni Mitchell, Stanleyja Clarkea, Petera Gabriela, Ernieja Wattsa, Donalda Harrisona i drugih.

Već godinama vodi Billy Cobham’s Time Machine, sastav u kojem mu se pridružuju nadareni mladi glazbenici. Uz njih pokazuje da još uvijek vodi bend s raskošnošću, snagom i groovy ritmovima te da kreira glazbu utemeljenu na neprestanim promjenama. Znakovit je slogan "Culture Mix" pod kojim također djeluje. Zahvaljujući svojim postignućima, uvršten je u Modern Drummer Hall of Fame i Classic Drummer Hall of Fame.

Cobham se od najranije mladosti napajao se glazbom glasovitih jazzista poput Dukea Ellingtona, Franka Sinatre, Counta Basiea, Tonyja Bennetta, Elle Fitzgerald i drugih. Slušajući ploče Tita Puentea, Machita ili Xaviera Cugata rano se upoznao i s latino glazbom. Nadahnut sviranjem Maxa Roacha, Roya Haynesa, Elvina Jonesa, Tonyja Williamsa, Kennyja Clarkea i Eda Thigpena, ubrzo je počeo svirati bubnjave.

Kao osmogodišnjak prvi put je javno nastupio i to u sastavu svoga oca, klavirista. Nakon boravka u vojsci gdje je djelovao kao udaraljkaš, krajem šezdesetih je ostvario suradnje s poznatim jazzistima poput Billyja Taylora, Horacea Silvera, Georgea Bensona ili Herbiea Hancocka.

Slušajući nastup jazz-rock sastava Dreams (u kojem su uz Cobhama svirali Braća Brecker: trubač Randy i saksofonist Michael, te gitarist John Abercrombie), početkom sedamdesetih zapazio ga je Miles Davis s kojim je snimio albume "A Tribute to Jack Johnson", "Bitches Brew", "Live Evil" i "Big Fun".

Na snimanju albuma "A Tribute to Jack Johnson" sudjelovao je i gitarist John McLaughlin s kojim je Cobham surađivao nekoliko sljedećih godina u iznimno cijenjenom i utjecajnom fusion bandu Mahavishnu Orchestra. S tim je sastavom snimio kultna izdanja žanra, albume "The Inner Mounting Flame", "Birds of Fire" i "Between Nonhingness and Eternity", nakon čega je uslijedila samostalna karijera.

Značajna prekretnica u njegovoj karijeri dogodila se 1973. kada je snimio ploču "Spectrum", prvo izdanje koje je objavio kao vođa sastava. S tim albumom, koji je dosegao 1. mjesto na Billboardovoj ljestvici jazz albuma, postigao je ogroman uspjeh, ostvario proboj za jazz-fusion glazbenu scenu i privukao široku publiku.


Podijeli: Facebook Twiter