"La Belle Époque... médiévale"

Katarina Livljanić i Danijel Detoni u četvrtak na BaRoMus Festivalu u Rovinju

| Autor: Glas Istre
(Foto: Press)

(Foto: Press)


Katarina Livljanić, glazbena umjetnica svjetskih referenci, pjevačica i muzikologinja i Danijel Detoni, istaknuti hrvatski pijanist s međunarodnom karijerom koji čine Ensemble Dialogos u četvrtak, 4. srpnja, u programu 20. BaRoMus Festivala u Rovinju predstavit će glazbeno-scenski projekt "La Belle Époque... médiévale - Srednji vijek u pariškim salonima s početka 20. stoljeća". Riječ je o središnjem događaju ovogodišnjeg BaRoMusa. Program se održava u rovinjskoj crkvi sv. Franje, a početak je u 21 sat.

Ovim projektom Ansambl Dialogos, odnosno Katarina Livljanić (glas i koncepcija programa) te Danijel Detoni (klavir), pozivaju publiku "na šetnju kroz pariške salone i cafe-concert s početka 20. stoljeća, ususret pjesnicima, glazbenicima, glumcima i ekscentricima inspiriranima srednjim vijekom." Okosnicu programa čini nekoliko raznolikih glazbenika toga doba i njihov odnos prema srednjem vijeku, prije svega zanimljiv i kontroverzan lik Yvette Guilbert (1865.-1944.), pjevačice, glumice, književnice i intelektualke. Yvette Guilbert je pjevala bogat glazbeni repertoar café-koncerata, glumila u kazalištu i filmovima, pisala prozu, a autorica je i priručnika o interpretaciji vokalnoga repertoara. U suradnji s muzikologom Jeanom Beckom revitalizirala je izvedbu truverskih i trubadurskih srednjovjekovnih pjesama koje je izvodila i u Carnegie Hallu u New Yorku uz klavirsku pratnju. Ova karizmatična umjetnica nadahnula je Katarinu Livljanić i Danijela Detonija u stvaranju programa u kojemu se njezine pjesme i tekstovi isprepliću sa srednjovjekovnim napjevima koji su ih inspirirali.

"Kroz intimnu, frivolnu, jetku i vijugavu šetnju Parizom iz doba belle époque, uz Yvette Guilbert susrest ćete i ekscentričnoga gospodina s Montmartrea u baršunastome odijelu, Erika Satiea (1866.-1925.), a svratit ćete na trenutak i u rafinirani svijet Clauda Debussyja (1862.-1918.) koji je kao nitko drugi znao uroniti impresionističke madeleine u krhke šalice skrivenih gotičkih melodija.", piše uz ostalo Katarina Livljanić u najavi ovog osebujnog koncertnog doživljaja.

Katarina Livljanić, glazbena umjetnica svjetskih referenci, pjevačica i muzikologinja, jedna je od najistaknutijih međunarodno priznatih stručnjakinja za izvedbu gregorijanskoga korala i liturgijske glazbe srednjovjekovlja. Dva desetljeća je radila na pariškome sveučilištu Sorbonne, a od 2019. predaje na čuvenoj Scholi Cantorum Basiliensis. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a između ostalog, Francusko ministarstvo kulture dodijelilo joj je titulu Chevalier des arts et des lettres 2016. godine, a francuska i međunarodna kritika nagradile su je za visoku razinu njezinih snimaka priznanjima poput Diapason d’or i Choc du monde de la musique.

Njezin glazbeni suputnik na pozornici BaRoMusa bit će Danijel Detoni istaknuti hrvatski pijanist s bogatom međunarodnom karijerom.

Jubilarni 20. BaRoMus održava se do 16. srpnja 2024. u Rovinju, pod umjetničkim vodstvom maestra Domagoja Terzića, koji je i osnivač Festivala, a zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja i Adris grupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini