više od 100 programa u 10 dana

Uskoro počinje Sa(n)jam knjige u Puli: Dolaze Tereza Kesovija i Rambo Amadeus 

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Na konferenciji za novinare u Kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja najavljen je bogat program 30. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulskog festivala knjiga i autora koji će se održati od 29. studenog do 8. prosinca, te predstavljeni su važni programi nastali partnerskom suradnjom s pulskim institucijama u kulturi.

O tome su govorili Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti i vlasnica Galerije Cvajner, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Tanja Miličić, direktorica Javne ustanove Pula Film Festival, Eros Čakić, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost Grada Pule te Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

- Za ovogodišnje, jubilarno izdanje manifestacije pripremamo stotinu i više programa, bit će to iznimno bogato izdanje, uz knjige kao središte svega, ali bit će tu i izvrsne izložbe, koncerti, kazališni programi i drugi sadržaji, uz bogat program i za djecu i mlade. Već prvoga dana predstavit će se nizozemski filozof Rob Riemen s knjigom "Umijeće postajanja čovjekom", a bit će tu i brojni drugi plemići i plemkinje duha, od hommagea našem nezaboravnom Franku Lukežu prvoga dana, potom hommage Luki Paljetku do Žarka Paića koji predstavlja svoju novu "Knjigu lutanja", Tamare Obrovac, talijanske autorice koja se bavi pitanjima migracije Donatelle di Cesare - a programi Sajma korespondiraju s aktualnim trenutkom, do istarskih autora poput Erica Ušića, Evelina Rudan, Igora Grbića, Egidia Ivetića, pa sve do programa posvećenog Predragu Luciću.

Gošća Doručka s autorom, a možda je uspijemo nagovoriti i da zapjeva "a cappella" bit će i legendarna Tereza Kesovija, a bit će tu i brojne važne i snažne žene, kako je glasio naziv jedne cjeline sajma prije nekoliko godina posvećen snazi žena, pa sve do važnih autora poput Predraga Fincija, Aljoše Pužara koji će biti i u ulozi autora, kazala je, između ostalog, Vodopija najavivši autore koji će se predstaviti na ovogodišnjem Sajmu, a kojih je zbilja puno.

Gorka Ostojić Cvajner kazala je da bi Boško Obradović sigurno pucao od sreće vidjevši što je sve njegova kćerka Magdalena napravila u zadnjih 30 godina i što još stvara, prisjećajući se raznih oblika suradnje s Boškom - kao zubara, umjetnika, u raznim kontekstima te izražavajući nadu da će jedna šetnica na Monte Zaru imati uskoro i njegovo ime.

Ona je najavila izložbu Antonie Rusković Radonić u Galeriji Cvajner 5. prosinca u 12.30 sati, što je dio programa Histrokozmos/Konavle - zemlja gost.

Tanja Miličić se prisjetila kada je godinama unazad radila na Sajmu i kako je to za nju bilo važno iskustvo te kako će se ispreplesti dio Adventa u Puli i Sajma koncertom Ramba Amadeusa 6. prosinca od 21 sat na Portarati. Istoga dana, u sastavu Monte Librića na Sa(n)jmu, bit će i organizirani doček Svetog Nikole uz zabavni program.

Eros Čakić najavio je izložbu "Fragmenti kaosa" Tanina Liberatorea 3. prosinca u 21 sat u Gradskoj galeriji Pula, ističući da bi volio da je Sajam kroz cijelu godinu te istaknuvši važnost stripa i autora koji se bave tim žanrom, a Liberatore je, naveo je, uistinu velikan.

Darko Komšo sjetio se kako je Magdalena Vodopija za 20. Sa(n)jam, pa potom za 25. govorila da će to biti vrhunac, a 30. izdanjem nadmašila je sva očekivanja po broju sadržajnih programa i drugoga dana Sajma, 30. studenog u 21 sat u Svetim Srcima bit će otvorena izložba Mauricia Ferlina "Memento momenta", što je Vodopija ocijenila kao jedan od vrhunaca ovogodišnjeg izdanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter