vizionar zvuka

Preminuo Braco Radović. Od legendarnog tonca se oprostili Atomci i Alen Vitasović

| Autor: Glas Istre
(Foto Scardona)

(Foto Scardona)


Braco Radović legendarna je figura na polju zvučnog inženjeringa koji nas je napustio nakon duge i teške bolesti. Njegov je zvuk obilježio brojne koncertne spektakle, turneje i festivale. Bio je pravi vizionar zvuka čiji su talent i strast za glazbom ostavili neizbrisiv trag na glazbenoj sceni, kako onoj domaćoj, tako i stranoj.

Radionica u Ježdovcu ispunjena je zvučnicima, pojačalima, mikrofonima i kablovima, iz nje je izašlo više od 500 pojačala, ali danas je praznija nego ikad. Braco je u njoj radio do zadnjeg daha. Unatoč bolesti, aktivno je radio na tri projekta – jer zvuk za njega nije bio posao, već ljubav, način života.

Još se pamti koncert Bajage i Bijelog dugmeta u moskovskom Parku Gorki 1985. koji je privukao stotine tisuća ljudi na koji je Braco dovezao je dva šlepera opreme za koncert. Također je radio na zahtjevnoj seriji koncerata Atomskog skloništa u Beogradu, na kojima je ukupno prisustvovalo oko 200 tisuća ljudi. Surađivao je i sa Zdravkom Čolićem, a Dino Merlin mu je tijekom jednog koncerta tri puta zahvaljivao na izvrsnom razglasu. 

Domaći izvođači bili su Braci draži od stranih, iako je ozvučio Brucea Springsteena u Budimpešti, Samantu Fox, Joea Cockera i Simple Minds u Zagrebu te Motorhead i Alvina Leeja u Puli. Na europskim koncertima strani su glazbenici znali inzistirati upravo na njegovom ozvučenju, a tonac Simple Mindsa izjavio je nakon koncerta u Zagrebu da je to bio najbolji razglas u Europi.

Bracina ostavština nastavit će živjeti kroz sve one koji su imali privilegiju surađivati s njim i učiti od njega. Ovaj strastveni zaljubljenik u ribolov, sport i dobar roštilj znao je da su harmonija i balans ključni, kako u glazbi, tako i u životu. Kao što je bas bio ključan element ozvučenja na koncertima koje je radio, držao je da to vrijedi i za život.

Zato ćemo ga pamtiti po njegovim riječima: "Nemoj da ti fali basa!" - neka nam njegova strast i predanost uvijek budu inspiracija da živimo punim intenzitetom i s istom strašću.
Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak, 10. lipnja u 12 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter