ENOTEKA

Traminac Dragun vinarije iz Iloka: ŠARMANTNO VINO ZA ŽENSKU PUBLIKU

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Zanimljiv je i natpis koji se nalazi na etiketi „Nomen est omen“ - "Ime je znamen“. Ova uzrečica se upotrebljava kada nečije ime ili prezime nosi značenje koje se poklapa s nekom njegovom osobinom. U njihovom slučaju radi se o poklapanju njihova prezimena Dragun s riječi „dragon“, engleskim izrazom za zmaja

U turističkom smislu, kontinentalna Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi gostima. Meni se jako sviđa hrvatsko Podunavlje i kad god mogu rado odlazim tamo. Posebno mi se sviđa slikovit gradić Ilok koji me podsjeća na slične austrijske ili francuske gradiće s vinogradarskom tradicijom i uskom poveznicom s rijekom koja protječe pored njega, u ovom slučaju Dunavom. Upravo Dunav nosi taj srednjoeuropski štih koji krasi Ilok, a tu je i vinska povijest po kojoj je Ilok poseban. Grad Ilok, najistočnije naselje Hrvatske, mjesto je spoja istoka i zapada, duge povijesti, spoj zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru.

Vino kraljeva

Zanimljivo je da se vinarstvo i vinogradarstvo u ovim krajevima nije ugasilo ni u vrijeme turske vladavine, od 1526. do 1688. godine. Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije ulaže velik trud u promociji svoga kraja, a jedan od projekata je i „Traminac - vino kraljeva“. Talijanska kneževska obitelj Odescalchi dobila je davne 1697. godine Ilok na poklon kao naknadu za pomoć u borbi protiv Turaka. Prvi vlasnik bio je Livio Odescalchi koji je modernizirao vinograde i uveo korjenite promjene u proizvodnji vina. Godine 1710. u Ilok donosi prve sadnice traminca koje su posađene na položaju Principovac i tu počinje ljubav Iloka i traminca koja uspješno traje do danas.   Nedavno sam na kušanje dobio vrlo zanimljiv traminac, obiteljske vinarije Dragun te bih rado s vama podijelio moje impresije. Vinariju Dragun zajednički su osnovali braća Zvonimir i Vladimir, no polako posao prepuštaju sinu i nećaku Dinku. Ova obiteljska vinarija danas obrađuje deset hektara vinograda. Počeli su s malim nasadima još davne 1975. godine. Nažalost, zbog ratnog vihora koji je 1991. godine pogodio Hrvatsku i ovaj lijepi kraj, obitelj Dragun morala je otići u progonstvo iz kojeg se vratila tek 1998. godine. Tako da novi početak kreće 2005. i do danas je izgrađena respektabilna obiteljska vinarija.

Zmajev traminac

Zanimljiv je i natpis koji se nalazi na etiketi „Nomen est omen“ što na latinskom znači „Ime je znamen“. Ova uzrečica se upotrebljava kada nečije ime ili prezime nosi značenje koje se poklapa s nekom njegovom osobinom. U njihovom slučaju radi se o poklapanju njihova prezimena Dragun s riječi „dragon“, engleskim izrazom za zmaja. Od bijelog sortimenta dominira graševina koju slijedi traminac, imaju još i rizling, chardonnay, sauvignon bijeli, a od crvenih sorti tu su merlot i cabernet sauvignon. Godišnja proizvodnja je preko 100.000 litara vina, od toga se više od pola plasira na tržište kao rinfuza, a ostatak kroz butelje.

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Traminac je aromatična sorta grožđa te je njegov forte upravo ta aroma s kojom šarmira publiku. Intenzivnost mirisa mu je izražena, a miris je fin i ugodan, čak šarmantno zavodljiv i pogotovo ga voli ženska publika. Na prvo mirisanje javlja se nota zreloga voća u obliku zrele kruške s malo cimeta i ušećerene narančine korice. Na drugo se mirisanje javlja nota meda kadulje i posebno me veseli nota mirisa iz djetinjstva, a to je „turkish delight“ ili rahat lokum. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je polusuho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga lijepa svježina. Ta svježina vrlo brzo očisti usta od ovih sedam, osam grama neprovrela šećera tako da se brzo u ustima uspostavi dobar balans između lijeve i desne strane. Vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo te ima dobru intenzivnost okusa i dobru trajnost okusa. Vino je dobre kakvoće, fino i ugodno za piće, a na aftertasteu javlja se nota bijele vinogradarske breskve. Ovaj Dragunov traminac je u dobroj formi za pijenje, nije ga potrebno čuvati već trošiti. Enogastronomski ovakav tip vina traži bijelo meso ili riječnu ribu, no ja sam ga kušao uz pikantna pileća krilca s grilla.

Ime vina: Traminac

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vinarija Dragun

Lokacija: Ilok / ZOI hrvatsko Podunavlje

Temperatura serviranja: 10-12 °C

Gastro preporuka: Pikantna pileća krilca s grilla.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Malvazija glass

Cijena (mpc): 40,00 kn ( Kod vinara )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter