FLAVIANI DESSERTS

Pulska slastičarnica u centru grada, popularna po famoznim sladolednim rolicama, proširila je svoju ponudu. Ima i NOVI ZIMSKI HIT

Početna ideja bila je frozen jogurt, odnosno zaleđeni slatki jogurt. Slučajno smo naišle na strojeve za rolice pa smo u hodu razvile ovu ideju koja nam je postala i primarni dio posla, kaže vlasnica popularne pulske slastičarnice Jelena Burić

| Autor: Erika FILIPLIĆ i Doria MOHOROVIĆ
Jelena Burić i Slađana Prodanović i slastice Flaviani Dessertsa (Snimila Doria Mohorović)

Jelena Burić i Slađana Prodanović i slastice Flaviani Dessertsa (Snimila Doria Mohorović)


Pulska slastičarnica Flaviani desserts, mnogima poznata po svojim sladolednim rolicama, proširila je ponudu s brojnim slasticama i toplim napitcima. Posjetitelji tako mogu kušati različite sirove torte, deserte u čaši, domaću granolu, mini palačinke s raznim dodacima i ice cream pops. Osim što se mogu preuzeti u slastičarnici, velik dio ponude može se dostaviti i do kućnog praga.

Za ukusne slastice zaslužne su vlasnica slastičarnice Jelena Burić i djelatnica Slađana Prodanović. Preferencije gostiju mijenjaju se ovisno o sezoni, kaže nam Burić. Ljeti se obično najčešće uzimaju sladoledne rolice, koje su postale apsolutni hit, te voćni ice pops, dok su zimi aktualne mini američke palačinke s raznim nadjevima i dodacima.

- Turisti već i prije nego što dođu u Pulu provjere našu ponudu i potraže nas. Zimi su glavni konzumenti domaći ljudi. Imamo svoje stalne goste i njima smo beskrajno zahvalni jer su razlog zašto i opstajemo u ovim vremenima, napominje Burić.

Novija ponuda, koja je sada već neko vrijeme aktualna, uključuje deserte u čaši. Najpopularniji je cheesecake, odnosno torta od sira u čaši. Gostima uvijek nastoje nuditi nešto novo. Trenutno imaju i torte za razne prigode koje izrađuju po narudžbi, te takvom ponudom nastoje prebroditi zimu.

U njihovim slasticama mogu uživati i vegani, a osim kolača i domaćih voćnih sladoleda, tu su i kave s biljnim mlijekom.

- Veganski jelovnik nije još toliko širok, ali radimo na tome. Inače u ponudi imamo i veganski sendvič s lećom i mrkvom. Kao novi dio asortimana imamo i sirove torte. Nudimo i tosteve koji su specifični po tome što su grillani na maslacu, kaže Jelena Burić.

Slađana Prodanović je tek prije godinu dana počela raditi u Flavijaniju i odlično se snašla u ovom poslu, tim više što je nedavno završila tečaj slastičarstva. Osmijeh na njenom licu odaje zadovoljstvo što je postala dio ove priče.

O samoj ideji i realizaciju sna o pulskoj slastičarnici, koja je omiljena među Puležanima, vlasnica kaže: "Prijateljica i ja smo 2016. došle na ideju da ponudimo u gradu nešto novo i drugačije. Početna ideja bila je frozen jogurt, odnosno zaleđeni slatki jogurt. Slučajno smo naišle na strojeve za rolice pa smo u hodu razvile ovu ideju koja nam je postala i primarni dio posla.

U imenu slastičarnice se ogleda i dio rimske povijesti u Puli. "Zato smo izabrale ime Flaviani, činilo nam se jako zgodnim. Priželjkivale smo da nam čak i prostor bude u Flavijevskoj ulici, no nažalost taj dio nismo uspjele realizirati. Ime je svejedno ostalo", kaže Burić.

Zbog epidemioloških mjera slastičarnica se okrenula dostavi. Njihove se slastice mogu naručiti putem dviju aplikacija,.

- U ovim kriznim vremenima uzrokovanim pandemijom dostava se pokazala kao dobro rješenje za nastavak rada. No, imamo i mušterije koje na dnevnoj bazi dolaze po napitak za van - kavu, čaj ili kakao - kao i po dozu slatkog, kažu naše sugovornice.

Zanimalo nas je i postoji li razlika u ukusima između domaćih i stranih mušterija.

- Najveća razlika između naših i stranih gostiju jest u tome što domaći ljudi vole slatko, pa tako mnogo puta u narudžbama palačinki traže više preljeva i dodataka. Turisti koji nam dođu palačinke naruče s manje nadjeva ili bez ičega. Razlog tomu je što vole uživati u okusu tijesta. Jako nam je zanimljivo da se tržišta zapravo jako razlikuju i da ima svakakvih tipova ukusa, objašnjavaju Burić i Prodanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter