KONOBA BOKUN

PETROVIJA KOD UMAGA: Hrana zbog koje je i bokun nas ostao tamo

Rustikalno uređen interijer Bokuna, namještaj u stilu arte povera i pogled na vrtnu terasu te maslinik u produžetku, savršeno su ukomponirani u živopisni scenarij ove isprepletene ambijentalne gastro priče. Prepune originalnih kadrova, detalja, kvalitetnih i originalnih jela i načina serviranja te srdačnog mladog osoblja

| Autor: Sanja BOSNIĆ


"Malo nam za sriću triba…", pjeva Doris Dragović, "…bokun mora, bokun neba…", i bokun ukusna jela, dodali bi svi pravi gurmani-bonkulovići.

U potrazi za novim gastro užitkom, jedno "passa parola" ili "prenesi dalje" dovelo nas je u konobu-tavernu Bokun u vlasništvu mladog poduzetnika, ugostitelja Roberta Prodana. Konoba-taverna se nalazi u pitoresknoj Petroviji, naselju u blizini Umaga, nadaleko poznatoj po svojoj odličnoj kuhinji u renomiranim ugostiteljskim objektima Melon i Nono. A i ovaj treći, Bokun, već puni stupce pohvalama u raznim recenzijama na društvenim mrežama. Uzme li se u obzir i činjenica da je mladi Prodan svoj zanat ispekao kod strica Edija Prodana u Nonu, proričemo mu blistavu ugostiteljsku karijeru.

Svaki je učenik loš učenik, ne nadmaši li svog učitelja, a mladi Prodan je već na tom putu uspjeha. "Provare, per credere", kaže se, pa započinjemo našu malu (istraživačku) jesensku gastro avanturu.

Jesen oduzima dah

Jesen u prirodi u svojoj paleti boja pruža prizore koji oduzimaju dah, a donosi nam i bogatu raznolikost, okusa, boja i mirisa koji obilježavaju ovo godišnje doba i u kuhinji. Tipična ukusna jela i jedinstveni proizvodi omogućuju da s vedrinom doživimo promjenu godišnjeg doba u sebi (želucu) i oko sebe u nekom toplom kutu, s plamtećom vatricom u kaminu i pogledom vani kroz staklo, na intenzivne boje jeseni. Zato smo otišli u Bokun osjetiti čari jesenskih darova i recepata kojima ćemo uljepšati ove kraće jesenje dane i ukusno se zagrijati iznutra i izvana.

Zalogaj dobrodošlice - svježi kravlji sir na brusketi i začinski mikro bosiljak

Kušanje tipičnih jesenskih jela započinje u Bokunu, uobičajeno, s njihovim zalogajčićima dobrodošlice, "Pozdrav iz kuhinje". To je svježi kravlji sir na brusketi i začinski mikro bosiljak, koji kremastom siru pruža notu mediteranskog okusa. I ukusno je to nježno zagrijavanje za daljnji izbor slijedova od jesenskih namirnica. Prihvaćamo Prodanovu sugestiju pri odabiru jela, originalnih naziva i spravljanih po njihovim recepturama. Na meniju ih je nemali broj, ali kako su naše oči veće od želuca lako bismo se izgubili u odabiru i zato mu se prepuštamo.

Bokun mesa i Bokun mora

Na stol prvo iznosi hladno predjelo, dok usporeno ispijamo gutljaje malvazije (u rinfuzi) CUJ, poznatog vinskog proizvođača iz susjednih Fernežini, Danijela Kraljevića Cuja.

- Nju je lako upariti s menijem koji slijedi, no favoriziram sve proizvode naših lokalnih proizvođača, pa tako i maslinovo ulje s OPG-a Lučana Martinčića iz Juricana, jer sljubljeni s našim jelima mogu najsnažnije istaknuti raznolikost okusa i mirisa koji karakteriziraju lokalna jela iz naše kuhinje, kazuje Prodan i servira nam dva hladna predjela, poslagana na četvrtastim pladnjevima gdje se namirnice doimlju spontano razmještene, kao da je ruka kakva apstraktnog umjetnika prošarala platno nekontroliranom gestom.

Glavno jelo - svinjski file u umaku od terana s trakastim povrćem i preljevom kreme od buče

- Priroda u jesen bogata je morskim plodovima i plodovima zemlje, pa preporučamo oba jelovnika. Istarski Bokun mora i Bokun mesa. Bokun mora se sastoji od trilja na savur, slanih inćuna, mariniranih inćuna, bakalara na bijelo, riblje paštete od škarpine, kanašterla na žaru i malo hobotnice na salatu. U Bokunu mesa ima domaćeg istarskog pršuta, domaćeg ombola i kobasica, pancete istarske, feta kozjeg sira i feta ovčjeg sira, kravljeg sira s tartufima, svježeg kravljeg sira i paštete od jetara boškarina s marmeladom od luka, nabraja Prodan, a slušajući ga, pogled smo usredotočili na mirisne bokuniće, pa ne znamo odakle zagrabiti u početni užitak. Onako pristojno, bez žustrine, jer sve je tako primamljivo da postajemo proždrljivi.

Dva bokuna

Odabiremo prvo Bokun mora. Svaki njegov zalogajčić je mekan i nježan, profinjeno strukturiran da se čini toliko prirodnim, kao da je samo opran i očišćen, te svjež iz mora stigao na stol. Bez nametljivih začinskih dodatka i zahtjevne prerade. Sljubili su se svi okusi u tim morskim bokunićima u svojoj blagosti i jednostavnosti. A Bokun mesa? E pa tu su već osjeti bogatstvo okusa, punina, masnoća… i istarska receptura, koja se prenosi s naših starih na mlade. Samo izvrsne mesnate delicije iz autohtone istarske kuhinje! Nismo vjerovali da ćemo uspjeti nakrcane pladnjeve počistiti, ali kako je sve bilo vrlo lagano bez zastoja je nalazilo put do jednjaka i klizilo kao pjena po stjenkama do želuca. Ali i pokoja kapljica CUJ-a je pomogla u tomu, moramo priznati. Uparila se fantastično s bokunima! Još nismo ni slegli dojmove, isprali usta od zamamnih okusa, kadli je Prodan stigao s neospornom kraljicom jeseni na tanjurima. Bundevom. Na stol je iznio krem juhu od buče.

Sasvim jedinstvena juha od buče - ovakvu još nismo probali

- Evo, bokunić juhe da kušate zdravu i tipičnu jesenju juhu. U bojama i okusima jeseni. Pripremamo ju na svoj način prema recepturi našeg masterchefa Emila Kodilje. On najprije buču skuha, pa ju pirja na luku i zatim dodaje mrkvu i na kraju, kad sve omekša, to smiksa. Ne dodaje vrhnje ni krumpire u nju, tako da prevladava tj. ostaje dominantan okus buče, opisuje Prodan gustu narančastu smjesu koja se ljeska u bijelom tanjuru velikom poput šešira.

List ili po istarski švoja taman je doplivao do nas

Lagano zagrabimo žlicom i prinosimo juhu ustima. Prava okusna rapsodija razlije se nepcem i po okusnim pupoljcima. Baršunasta, kremasta bučina juha, svaki put kad budem pomislila na jesensku kuhinju i njene dobrobiti, na pamet će mi pasti ovo jednostavno i ukusno sezonsko jelo pripremljeno po recepturi Bokuna! I dok je bude u njihovoj sezonskoj ponudi valja se vratiti zbog ovog pjata! Odustajemo čak i od gutljaja CUJ-a da nam ne poplavi sjećanja na krem juhu od buče.

Bokun

S kamina pucketa vatra stvarajući ugođaj tople domaće atmosfere. Rustikalno uređen interijer Bokuna, namještaj u stilu arte povera i pogled na vrtnu terasu te maslinik u produžetku na kojima se u proljeće i ljeti postave stolovi pa se poslužuje jelo, savršeno je ukomponiran u živopisni scenarij ove isprepletene ambijentalne gastro priče. Prepune originalnih kadrova, detalja, od istančano uređenog prostora, okućnice, kvalitetnih i originalnih jela do načina serviranja hrane, srdačnog mladog osoblja i uglađenog Prodana koji nam opisuje recepture i vodi nas roz jedan spektakularni gastro doživljaj. Naš novi užitak u toj lepezi doživljaja je glavno jelo.

Posebna torta

- Sezona je listova/švoja i jedan je jutros doplivao do našeg restorana, pa s gradela i do vašeg stola, u šali će Prodan. Znači, opet je na redu bokun mora, a onda bokun mesa ili lungić tj. Bokun svinjskog filea u umaku od vina terana s trakastim povrćem i preljevom kreme od buče. To je Julienne način rezanja povrća da bi se maksimalno zadržali okusi, objašnjava Prodan. I potom nas napušta ostavljene bez daha pred punim stolom te novim guštima. Unatoč blagoj sitosti polako nastavljamo jesti. Punimo usta novim okusima. Sve namirnice, kao i one ranije, pripremane su na jednostavan i profinjen način, rekli bismo pomalo slatkast, bez teških začina, bez intenzivnih okusa i jasne su teksture. One izvorne. Nježne su, i lagano sjedaju na želudac. Pa ipak i on je svojim volumenom ograničen, i pri kraju glavnog jela već osjećamo popunjenost. I težinu. Sad nam odlično pomaže još kvartin CUJ-a. Tako da ćemo uskoro negdje upakirati i desert, jer Prodan inzistira na slatkom hitu kuće. Torti Bokun! Pripremanu po vlastitoj recepturi kuće tj. kuhara-slastičara.

Desert - torta od krem sira, šumskog voća, čokolade i lješnjaka

- Naša desert tortica se sastoji od krem sira, šumskog voća, čokolade i lješnjaka, opisuje ovu kremastu deliciju Prodan, a mi ga ispravljamo da se ne radi o tortici nego dobrom bokunu torte. I kad smo zbog kurtoazije prihvatili ovaj slatki izazov na kraju, sada smo shvatili da bismo požalili da to nismo učinili. Zanimljivo je kako se iz čarobnog svijeta okusa ponekad ne mogu opisati riječima svi osjetilni užici. Kao da izgube na jestivoj kvaliteti. A ova Bokun ostavlja bez riječi. Njezina ne pretjerano slatko-kisela kombinacija sljubila se u okusu čokolade i lješnjaka u neodoljivu harmoniju! I tako smo u Bokunu jednostavno uživali u svakom bokunu našeg uravnoteženog jesenskog jelovnika te na kraju, oduševljeno, prije napuštanja lokala zahvalili onima iza "zavjese" koji su nam priredili ovaj mali maštoviti festival ukusnih jela. Prodanov uigrani tim za uljepšavanje gurmanskih dana gostima čine Mikele Pujas (veseo i šarmantan konobar), Emil Kodilja (masterchef), David Brkanc (slastičar) i Danijel Vičević (dekorater jela). Aplauz svima!

Bokun

Ali, ne možemo se rastati dok ne otkrijemo i kako je lokal dobio ime. Nije baš tipičan naziv u Istri, iako potječe od talijanske riječi boccone, što znači zalogaj, komad, dio.

- Nona Elvira bi me kad sam bio mali, a nisam imao baš neki apetit, stalno zvala i nutkala bokunom mesa, prisjeća se tih dana Prodan, a nama se čini simpatičan i pristao odabir jer tu se odista jedu odlični bokuni hrane. Toliko izvrsni da je i bokun nas sada ostao tamo.

Vrtna terasa i maslinik oko restorana

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter