UMAG

IZBOR MALI, ALI PRAVI: Dok Istra spava zimski san, troje umaških ugostitelja rade cijele godine

| Autor: Sanja BOSNIĆ


Uz šetnicu kraj mora novootvoreni je bistro bar La Boheme, vlasnika Rustike obitelj Sinčić. Tristotinjak metara dalje do crkvice Svetog Roka nalazi se restoran ItIstria vrhunskog vinara Morena Degrassija. Na starogradskom Trgu slobode i zimi radi pizzerija Buoni amici

Zima je. Ulice Umaga su puste. Većina ugostiteljskih lokala zatvorila je svoja vrata. Očekuju Uskrs koji nije više samo najveći kršćanski blagdan već se marketinški prometnuo u vjesnika nove turističke sezone. U umaškoj zimskoj spavaonici u strogom središtu grada, izbor otvorenih lokala je mali, ali zato pravi.

Bistro bar La Boheme, avangarda

Novootvoreni bistro bar La Boheme u vlasništvu je Jana Sinčića. Smješten je uz šetnicu kraj mora i Trgovačku ulicu. Ulaz je sa zatvorene terase na morskoj strani ili one iz Trgovačke ulice. Lokal je dizajniran u razigranom suvremenom stilu gdje svoj omiljeni obrok možete naručiti u različitim, ali stilski povezanim prostorima. Pa tako nešto na brzake možete pojesti na uzdignutim stolovima, a za sporije uživanje u jelu odabrati izdvojenu salu za druženje uz community stol predviđen za veći broj prijatelja ili poslovnih partnera. Za romantične susrete dostupna je topla zatvorena terasa s pogledom na mediteranski park i more koje uvijek djeluje očaravajuće.

La Boheme (Milivoj MIJOŠEK)

Već sam naziv lokala, asocijativno vezan uz Puccinijevu operu La Boheme, privući će brojne boeme, vječite gurmanske pustolove u stalnoj potrazi za novim gastronomskim užicima uparenima s odgovarajućim vinima renomiranih istarskih vinara. U ponudi su jela iz bogate riznice domaće kuhinje u kombinacijama sa recentnim kulinarskim trendovima. Dok čekamo mladog vlasnika, kreativnog Sinčića, već priznatog ugostitelja po restoranu Rustika smještenom na prilazu Umagu u Svetoj Mariji na Krasu, uživamo i prizivamo zamamne okuse iščitavajući jelovnik. U ponudi su četiri vrste domaćeg kruha, isključivo divlja svježa riba, tuna show (priprema se pred gostima), dimljena sabljarka, carpaccio od brancina te carpaccio od beefsteka sa rukolom, mini rajčicama i listićima parmezana, škampi te jadranske lignje, miješano meso - ombolo, kobasice, pileće rolice, punjena pljeskavica...i 28 vrsta pizza! Chefovi su Robert Marenjak i Kraysto Boykov iz Bugarske.

Sinčić nas upoznaje sa svojom ugostiteljskom pričom.

- Svi umaški renomirani lokali nalaze se izvan grada u njegovoj okolici i zato je moj plan bio upravo u središtu Umaga otvoriti jedan lokal koji bi bio dostupan svima, prije svega našim sugrađanima, podjednako kao i onima koji vole malo profinjenija jela. Jelovnik sam kopirao iz Rustike, gotovo 70 posto, znajući koja jela gosti preferiraju, a ostalo je malo izmijenjeno ili novo. Lokal sam nazvao bistro barom jer ću od obilježavanja Valentinova na zatvorenoj terasi započeti s organizacijom koncerata i sličnih eventa. Želio bih po uzoru na noćne klubove u velikim gradovima stvoriti na zatvorenoj terasi klupsku atmosferu, a program bi se za glazbene sladokusce odvijao nakon 23 sata. Cilj mi je omogućiti nešto starijim građanima i gostima Umaga da imaju mjesto gdje bi se zabavili na sebi svojstven način. Umag je urbana sredina kojoj takvih sadržaja nedostaje u mrtvoj sezoni. I sam interijer lokala već odskače od ostalih u gradu. Mislim da smo izgledom u rangu priznatih lokala u metropolama. Ovo mi je tek prva radna sezona i ne mogu se požaliti, a planova je puno...

La Boheme - lignja na žaru (Milivoj MIJOŠEK)

No treba strpljivo čekati kako će se poslovi razvijati. Za sada sam zadovoljan posjetom. Nije svaki dan isti, ali našim ljudima treba vremena da razvijaju navike izlazaka i druženja u ovakvim i sličnim lokalima. Zamjećujem pomak s nulte točke. U ovo su mi doba godine najčešći gosti poslovni ljudi iz stranih zemalja, gosti iz hotela Kempinski i ostalih umaških hotela (kad se otvore), a najviše je naših vikendaša Slovenaca, te ostalih gostiju iz Slovenskog primorja i Austrije. Oni imaju ustaljenu naviku skoknuti na more na dobru kapljicu vina i neko domaće jelo. A do novog susreta opskrbljuju se boteljkama vina iz podruma naših priznatih vinara i maslinovim uljem, ukratko i znalački će Sinčić, mlad ali s podužim radnim stažem u ugostiteljstvu. Dodaje kako mu je najveće priznanje i jamstvo uspjeha kad mu se gosti vraćaju zadovoljni ponudom i kvalitetom kazujući da je u njegovu lokalu relaksirajuća atmosfera.

ItIstria - vrhunsko vino i hrana

Tristotinjak metara dalje put nas vodi Trgovačkom ulicom do crkvice Svetog Roka i Istrian fooda, wine bara & shopa – ItIstria, vrhunskog vinara Morena Degrassija. Voditelj objekta je ljubazni sin vlasnika, Antonio Degrassi koji nas upoznaje sa ponudom, tradicijskim istarskim domaćim delicijama. Prije svega, valja istaknuti da je ovo meet point ljubitelja i štovatelja dobre kapljice Degrasijevih vina jer u ponudi je 30 etiketa iz njegova podruma. Interijer lokala s prigušenom rasvjetom odiše mirnoćom. Suvremenog dizajna, s drvenim policama i gredama na stropu daje rustikalni šarm taste rooma. Veranda je prostrana, u istom dizajnerskom tonu, a visoke plinske grijalice sa treperavom vatrom stvaraju intiman i topli ugođaj na verandi. Pušače će razveseliti vijest da je prostor namijenjen i njima.

Chef Medved i Antonio Degrassi iz ItIstria (Milivoj MIJOŠEK)

Na policama se nalazi bogata ponuda vrhunskih boteljki Degrassija, ali i kolega vinara iz klastera sjeverozapadne Istre: Corronica, Kozlović i Cuj. Uz vina kuća preporuča da grlo osvježite i aromatičnom grappom Buiese te grappom barique koje su po kvaliteti u rangu s francuskim konjakom. Provare per credere! Onako s nogu ili opušteno za stolom, prema pravilima gurmana, ovdje vrhunska vina možete upariti sa autohtonim istarskim mesnim delicijama lokalnih proizvođača. Nudi se omboletto, svinjske kobasice, kobasice od divljači (vepar i jelen), istarski pršut dok je sir doplovio na stol direktno s Paga od glorificiranog Gligore. Ljubitelje mesa oduševit će sofisticirani carpaccio od boškarina ili na istu mesnatu temu fast food -burger in istrian way od boškarina.

Za goste koji žele osjetiti okuse mora u ponudi je lagana kremasta riblja pašteta od brancina. Za one koji vole intenzivnije okuse chef Saša Medved priredit će istarske fuže, njoke ili taglaitele sa boškarinom, tartufima ili istarskim šugom, T-bone steak, biftek, ramstek natur. Za one koji uvijek traže u hrani doživljaj plus u ponudi su i sirovi škampi te divlja riba, ali rezervacija se mora obaviti dan ranije kako bi ravno iz mora, friško pripremljeni došli na stol. Da bi osnažili gastronomski užitak dovoljno je dodati i nekoliko kapi maslinova ekstra djevičanskog ulja Mate (višegodišnji dobitnik nagrada Flos olei) ili monosortno ekstra djevičansko ulje Inistria premium edition (leccino) s OPG-a Štajner. Jedinstvene trenutke obojane doživljajima mirisa i okusa Istre možete produljiti u sjećanju ukoliko odlučite kupiti boteljku vina ili maslinova ulja jer ItIstria je i gift shop.

(Milivoj MIJOŠEK)

- Misao vodilja prilikom otvaranja ovog lokala bila nam je stvoriti mjesto susreta i druženja pravih gurmana i enoljubaca. Prije svega namjera nam je okrenuti se domaćim gostima i putnicima namjernicima koji se zadese u zimsko doba u Umagu. Za dobar dojam želimo im ponuditi čarobne zalogajčiće jer drugih sadržaja nema u gradu u zimskoj sezoni. Gosti iz susjedne Slovenije vole kušati ono najbolje što Istra nudi. I domaće stanovništvo polako mijenja svoje navike te rado navraćaju na kapljicu dobrog vina i zalogajčiće sa istarskim guštima nastale prema receptima naših starih, priča nam Degrassi Jr., a sve to potvrđuje i majstor kuhinje chef Medved koji je rođen u Švicarskoj, s adresom u Umagu pa za Istru veli da je mali kontinent vrijednih i gostoprimljivih ljudi koji su prigrlili došljake pristigle sa svih strana svijeta pruživši im osjećaj vlastitoga doma. Na rastanku, pozdravlja nas pozivom na kavu, vodećom među talijanskim kavama- Illy.

Pizzeria Buoni amici, istarski noviteti

Noga pred nogu i nekih 500 koraka prema zapadu dovelo nas je na starogradski Trg slobode u povijesnoj jezgri s kojega puca najljepši pogled na umaški akvatorij, barke, brodice i galebove. Želite li osjetiti dašak Mediterana i uživati u jedinstvenim okusima pizze onda ste stigli na pravo mjesto, u pizzeriju Buoni amici koja već imenom jamči dobrodošlicu svakom gostu. Interijer je kombiniran u tradicijskom i modernom stilu.

Drveni stolovi i sjedalice prizivaju sjećanja na nekadašnje talijanske trattorije, dok se velike staklene stijene i zidovi, umjetnine i rasvjetna tijela u svom proturječju usklađuju u jedinstvenu kompoziciju suvremenog i drevnog stila. Na središnjem mjestu lokala dominira krušna peć koja formom uspješno imitira istarski kažun čime pridonosi stvaranju toplog i ugodnog ambijenta Istre, ali navodi odmah i na zaključak da će vam odabrana pizza priuštiti nezaboravan užitak. U ponudi su i ostala popularna istarska jela iz domaće kuhinje, ali vlasnik Roberto Lado Ladišić bi gostima prvenstveno preporučio da po razumnoj cijeni izaberu pizzu, osobito novitete.

Restoran Buoni amici (Milivoj MIJOŠEK)

- Nedavno je naš pizzaiolo Mario Justament završio edukaciju u radionici Agencije za ruralni razvoj Istre za pripremu pizza s lokalnim karakterom te su nam u ponudi već četiri vrste takvih piza sa svim namirnicama lokalnih proizvođača, a umake i kreme spravlja sam Mario. Možete izabrati lako probavljive pizze Mare nostro (krema od špinata, mozzarella, filet svježeg lista mariniranog u maslinovu ulju i limunu), Pijani boškarin (krema od vrganja, mozzarella, dimljena provola, dimljena ricotta, kobasica od boškarina sa istarskom malvazijom), Terra Istriana (integralno tijesto, krema od patlidžana i celera, mozzarella, blanširana domaća raštika, svježa cikorija, cherry rajčice, riccotta dimljena, krema od vrganja) i Cosa nostra (krema od vrganja, mozzarella, marinirana tagliata od bifteka, krema od rukole).

Roberto Lado Ladišić, Buoni amici (Milivoj MIJOŠEK)

Pratimo suvremene gastronomske trendove, pa tako i kod pripreme pizza i zato smo meni obogatili ovim gurmanskim novitetima. Zimi nas prvenstveno posjećuju naši susjedi Slovenci kao i naši sugrađani. Teško je zimi raditi u Umagu, osobito ovdje u starogradskoj jezgri koja je zapuštena, devastirana i gostima ne nudi adekvatne sadržaje radi kojih bi navratili u dušu grada, ali se nadam da će uređenjem hotela Kristal biti bolje. Istaknuo bih kako naši domaći gosti teško mijenjaju svoje prehrambene navike i gotovo uvijek naručuju istu vrstu pizze. Ciljaju na sigurno, dok su recimo Slovenci puno otvoreniji za nova gastronomska istraživanja ,tražeći stalno neke nove okuse, čime ustvari razvijaju gurmanski užitak. No uvjeren sam da će ove naše nove pizze postati pravo osvježenje i za naše Umageže jer kad im zamirišu iz krušne peći neće im moći odoljeti, uvjeren je Ladišić zaključivši da su ovo prve istarske domaće pizze koje ne mogu nikoga razočarati!

Zaključujemo da gastronomska scena u središtu grada za putnika namjernika može postati privlačno mjesto susreta i druženja gurmana jer su raznovrsna jela prilagođena različitim željama gostiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter