Nova Terra Rossa dolazi iz berbe 2018. a kupaža je po 40 posto borgonje i terana s ostatkom merlota. Grožđe za ovo vino raste u vinogradima koji su smješteni u Funtani, na dubokoj i plodnoj istarskoj crvenici
Turistička sezona se polako približava svome kraju, zbrajaju se rezultati, gleda se tko je i tko nije podbacio, a gleda se naravno i potrošnja po gostu. Ta je tema često kamen smutnje u raznim diskusijama, jer mnogi misle da nam gost ne troši dovoljno. Puno njih smatra da smo skupa destinacija i da bismo trebali biti jeftiniji. Kao i uvijek, istina je negdje u sredini jer svugdje ono što vrijedi ne može biti jeftino, a većina gostiju koja dolazi na našu obalu, očekuje možda da cijene budu malo niže nego u njihovim zemljama.
Što se tiče vinske priče, kojoj je ova kolumna uostalom i posvećena, vinari u Hrvatskoj koliko znam, nemaju problema s plasmanom svoga proizvoda. No, nažalost, u restoranima su vina često nerealno skupa. Razlog tome je što vino između vinara i krajnjeg potrošača prođe kroz nekoliku ruku, svatko si uzme dio kolača pa na kraju cijena ispadne visoka.
Dobra cijena
Velike vinske kuće su svugdje u svijetu nositelji vinskoga razvoja, a porečka Agrolaguna je jedan od lidera na hrvatskoj eno-gastro sceni. Danas Agrolaguna obrađuje preko 600 hektara vinograda i ima preko 65.000 stabala maslina, dok sirana na tržište plasira preko 400 tona sira, što je puno u hrvatskim okvirima. Vina Laguna su svojom kvalitetnom linijom vina u zadnjih sedam godina napravili veliki pomak na vinskoj sceni jer im proizvodi imaju jako dobar omjer cijene i kvalitete. Lagunina vina iz kvalitetne linije mogu se naći kao vina kuće u većini hotelskih kuća, ali i po manjim restoranima. Što je jako bitno, dosta se toče na čaše. Za vrijeme nedavnog ATP turnira u Umagu, vina Laguna su na svome štandu predstavila novu rebrendiranu etiketu kupaže Terra Rossa koja je zasigurno najnagrađivanije hrvatsko kvalitetno vino koje se može kupiti za pristojan novac. Cilj ovoga projekta je stvoriti posebnu etiketu ovoga vina koja bi bila dostupna isključivo u hotelima i restoranima i tamo prodavana po korektnoj cijeni, jer joj je i sama nabavna cijena jako dobra. Prva Terra Rossa nastala je iz berbe 2013. i odrađena je na tragu tradicionalne istarske mješavine crvenih vina između terana i borgonje s dodatkom merlota.
Danas bih s Vama podijelio moje viđenje ove nove Terra Rosse koja dolazi iz berbe 2018., a kupaža je po 40 posto borgonje i terana s ostatkom merlota. Grožđe za ovo vino raste u vinogradima koji su smješteni u Funtani, na dubokoj i plodnoj istarskoj crvenici. Pošto sve tri sorte dozrijevaju odvojeno, berba se također odradi u različitim terminima, te nakon berbe slijedi kratka maceracija u prosjeku od šest do osam dana. Vina se odvojeno vinificiraju te jedan manji dio odležava u barrique bačvicama koje se koriste drugi put, a veći dio je u inoxu. Potom još barem tri mjeseca pred puštanje na tržište provede u boci.
Karakteristike
Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto, na nosu se vino relativno brzo otvara. Na prvo mirisanje iz čaše širi se ugodan miris bobičastoga voća u obliku crnog ribiza i borovnice koju prati nota cimeta te malo klinčića. Na drugo mirisanje javlja se i mala nota sladića i čokolade te na kraju mala nota vanilije, dakle mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krase ga solidne svježine te fini tanini, smatram da je vino ukusno, lijepo se pije i krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa u ustima mu je sasvim solidna. Na aftertasteu se javlja fina nota borovnice. Vino je harmonično i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem dvije godine, a enogastronomski izvrsno se sljubljuje uz tjesteninu s mesom, poput recimo pljukancima sa šugom od boškarina.