Mala rovinjska boutique vinarija Dobravac ove godine na tržište lansirala vrlo zanimljivo vino Sonata Riserva. Sva vina nose muzička imena, osim mladog terana koji je posvećen Damirovom ocu Gašparu
Emil Perdec
U današnje vrijeme kad je na tržištu prisutno mnogo dobrih domaćih i stranih vina te kad potrošači imaju veliki izbor, vinari koriste sve dostupne marketinške alate kako bi promovirali svoja vina. Najčešće su to male naljepnice s brojem bodova ili medaljama koje je vino osvojilo na nekom prestižnom natjecanju, poput internacionalnih Decantera, IWC-a ili lokalnih - Vinistre. Da bi istaknuli posebnost ili kvalitetu nekih svojih vina, diljem svijeta vinari na pojedine etikete uz ime vina dodaju i oznake kvalitete.
S najboljih položaja
Te oznake često nisu tipične za njihov vinsko-vinogradarski rječnik već ih preuzimaju iz najpoznatijih vinskih zemalja poput Francuske, Španjolske i Italije. Najčešće preuzete oznake jesu Grand Cru i Premier Cru koje dolaze iz Francuske te se odnose na vino dobiveno od grožđa s najboljih položaja njihove vinarije. Osim njih, često se koriste i španjolske oznake: Reserva i Gran Reserva te talijanske: Classico i Superiore te Riserva.
Definicija Reserve i Riserve je ista, a dijeli se na oznaku za crvena i bijela vina. Crveno vino koje nosi tu oznaku mora biti odležano tri godine, od čega minimalno jednu mora provesti u drvenoj bačvi. Bijela Riserva mora odležavati dvije godine, od čega minimalno šest mjeseci mora biti u drvenoj bačvi.
Tako je i mala rovinjska boutique vinarija Dobravac ove godine na tržište lansirala vrlo zanimljivo vino Sonata Riserva. Obitelj Dobravac danas obrađuje osam hektara vinograda i četiri hektara maslina. Još uvijek su poznati i po uzgoju raznog povrća, a posebno se ističu po njegovanju uzgoja različitih tipova rajčica. Damir Dobravac, utemeljitelj ove vinarije, kreirao je uz pomoć prof. art. Massima Brajkovića jednu od po imenima najzanimljivijih linija vina u Hrvatskoj. Sva vina nose muzička imena, osim mladog terana koji je posvećen Damirovom ocu Gašparu.
Do sada je vinarija Dobravac na tržištu bila zastupljena sa sedam etiketa, Sonata Riserva je osma, a na odležavanju je i još jedno iznenađenje o kojem ću tek pisati. Uz Damira Dobravca te prof. Marija Stavera, koji je istarska inačica najpoznatijeg svjetskog letećeg vinskog savjetnika Michela Rollanda, u kreiranju ovog vina sudjelovale su i djelatnice vinarije, sommelierka Karin Rupena Perdec te enologinja Matea Jagar. Kreator etikete je mladi nasljednik Matej Dobravac, inače školovani grafički dizajner.
Dobre kritike
Grožđe malvazije istarske za Sonatu Riserva raslo je na mikrolokaciji Turnina, a ručna berba odrađena je u drugoj polovici rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija od četiri dana te je potom vino odležavalo 12 mjeseci u inox bačvama. Slijedilo je sedam mjeseci odležavanja u novim hrastovim bačvama zapremine 225 i 500 litara, te zatim još tri mjeseca u boci pred nedavno puštanje na tržište. Svojevrsna pretpremijera bila je na ovogodišnjoj Vinistri i kritike publike su bile jako dobre.
Vino krasi elegantna zlatno-žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Za degustaciju je potrebna veća čaša, odlučio sam se za Riedelovu čašu za odležani chardonnay iz Restaurant Extreme linije. Vino se po točenju u čašu polako otvara, miris je izražen, fin i ugodan. Na prvo mirisanje osjeti se nota vanilije i prepečenog kruha, zatim tropskog voća manga i ličija te prezrele žute jabuke. Na drugo mirisanje javlja se nota pečene dunje, suha marelica, livadni med te mokri kamen, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomično svježe s naznakom tanina, ukusno i sočno te ga krasi puno tijelo. Djelomično je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena i okus u ustima dosta dugo traje. Vino je fino, ukusno i harmonično, a na retro okusu javlja se nota vanilije i meda. Enogastronomski ovakva vina traže malo kompleksnija riblja jela te bih ga preporučio uz brudet s palentom.
Ime vina: Malvazija istarska Sonata Riserva
Godina berbe: 2019.
Proizvođač: Vina Dobravac
Lokacija: Rovinj/ZOI hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Brudet s palentom
Ocjena: 9,4/10
Čaša: Riedel Oaked chardonnay Resaturant Extreme glass
Cijena (mpc): 90,00 kn (Cicibela Rovinj)