Ilustracija (Pexels)
Čini se da danas svatko ima primjerak friteze na vrući zrak, zadovoljan brzinom kojom sprema hranu i oduševljen čistoćom kuhinje nakon toga.
Friteze na vrući zrak posljednjih su godina apsolutni hit za pripremu svega i svačega, ali kulinarski stručnjaci upozoravaju da se neke namirnice, ili recepti koji ih sadrže, nikako ne bi smjele spremati u njoj.
Prema pisanju portala Huffington Post, prva namirnica koja nikako ne smije u fritezu na vrući zrak je vlažno tijesto odnosno smjesa, poput one za palačinke. Friteza na vrući zrak ga ne može ispeći pa će vam posvuda ostati ljepljivi nered.
Iduća na redu su panceta i slanina koje treba izbjegavati peći u fritezi na vrući zrak.
“Panceta je masna i kada se priprema u fritezi na vrući zrak, masnoća može kapati zbog čega dolazi do dimljenja i špricanja. Zbog toga će se panceta pržiti neravnomjerno, a da ne govorimo o dimu i neugodnom mirisu” ,kaže kuharica Brenda Peralta.
U fritezu na vrući zrak ne smije ni svježe zeleno povrće, poput kelja koji se često koristi kao zdrava alternativa čipsu. Salate poput kelja su izrazito lagane pa će ih zrak samo raspuhati okolo. U prijevodu, imat ćete nered nekuhanog zelenila.
Stručnjaci kažu da se u fritezi ne treba pripremati niti sir jer će ponovno biti nered. “Friteza na vrući zrak nije prava friteza. Kada u fritezu s uljem bacite štapiće od mozzarellom, automatski se stvara hrskava korica. U fritezi na vrući zrak to se ne događa pa ćete dobiti ljepljivi sir”, kaže Yankel Polak.
Naposljetku, stručnjaci upozoravaju na domaće burgere, kazavši da ih je bolje peći u pećnici. “Friteze na vrući zrak nisu idealne za pečenje crvenog mesa.
S unutarnje strane ćete dobiti blago pečeno meso, ali izvana vam se neće dovoljno zapeći. Uz to, priprema burgera u fritezi na vrući zrak bit će prilično neuredna”, kaže kuharica Anna Vocino.