Novi proizvod

Spoj bujske tradicije i inovacije u boci jedinstvenog proizvoda, ukrašenoj jedinstvenom etiketom

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U novom pogonu bujske pivovare San Servolo predstavljen je novi jedinstven proizvod Istrian Grape Ale dobiven u suradnji s vinarijom Franković kojem je umjetničku notu da slikar Marko Brajković čije djelo će krasiti etiketu na boci novog piva. Posebnost ovog novog proizvoda leži u jedinstvenom spoju pivske sladovine i mošta od malvazije, sorte koja dolazi s bujske vinogradarske pozicije Santa Lucia.

- Ovo je specifičan, malo drukčiji proizvod kojeg nismo do sada imali u našoj ponudi, a koji u sebi sadrži elemente tradicije i inovacije. Za tradiciju je zadužena vinarija Franković koji su dali bazu i tijelo ovom proizvodu, to je mošt, a ne vino, od malvazije, dok su novi tehnološki procesi bujske pivovare zaslužni za inovaciju. Spojivši klasične elemente piva: ječmeni slad, hmelj i pivski kvasac s moštom od malvazije dobili smo novi Istrian Grape Ale. Cijeloj toj vinsko-pivskoj priči zajedništva na kraju smo odlučili dati kulturni pečat angažiravši našeg lokalnog slikara Marka Brajkovića koji je u svom djelu spojio sve ključne elemente ovog projekta, od geografskog položaja Santa Lucije gdje se uzgaja malvazija do San Servola, zaštitnika grada Buja, rekao je jedan od vlasnika bujske pivovare Simon Grbac.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Istrian Grape Ale je rezultat suradnje između lokalnih snaga i kao takav predstavlja duh lokalne istarske tradicije u svakom svom gutljaju.

Osim lansiranja novog proizvoda, događaj je obilježilo i otvaranje novog pogona pivovare San Servolo koji će omogućiti veći kapacitet proizvodnje i još veću kontrolu nad procesima koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu piva. Pivovara je trenutno na kapacitetu od 7.000 hektolitara godišnje proizvodnje, a s novim pogonom očekivanja su da se dosegne i 15.000 hektolitara.

Novi pogon

Svečanosti su nazočili i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, pročelnica Istarske županije za turizam Nada Prodan Mraković, direktor Turističke zajednice Grada Buja Valter Bassanese i mnogi drugi uvaženi gosti.

- Zahvalio bi se svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog novog proizvoda koji jača naš bujski identitet i koji dugoročno neće promovirati samo pivovaru već i sam grad Buje. Siguran sam da ćemo sa ovakvim projektima postići on što je za svaki grad najvažnije, s to je stvaranje novih radnih mjesta, rekao je gradonačelnik Vižintin. S nekoliko riječi prisutnima su se obratili Mario Franković iz vinarije i Ivan Vidmar voditelj i tehnolog u pivovari San Servolo koji su detaljno opisali novi proizvod sastavljen od dvije komponente - vinskog mošta i piva.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Tako smo doznali da grožđe dolazi iz vinograda starog više od 40 godina što je garancija stare autohtone vrste malvazije, dok je tehnolog Vidmar obrazložio da su uspjeli obuzdati pivsku gorčinu da ne "ubije" taj izvorni okus vina već pivo ima, osim hmelja, i tu zemljanu notu. Istrian Grape Ale sadrži oko 7 posto alkohola. Posjetitelji su uz prigodni domjenak imali priliku degustirati novi proizvod, nakon čega je bila organizirana i posjeta vinariji Franković.

Industrijska galerija

U cijeloj prezentaciji novog proizvoda velika pažnja je dana umjetničkoj komponenti vezanoj za Istrian Grape Ale. Već sama etiketa koja krasi ovaj poseban proizvod nosi posebnu priču. Osmislio ju je bujski slikar Marko Brajković, a etiketa slavi ljepotu istarskog kraja i povijest grada Buja. Inspiriran simbolima San Servola, zaštitnika grada Buja, Santa Lucije, hmelja, ječma i grozdova Malvazije, slikar je stvorio vizualni identitet koji odražava suštinu ovog piva, a to je spoj tradicije, zajedništva i inovacije. Slike ovog bujskog "Picassa", kako ga je najavio domaćin, krasile su cijeli industrijski pogon, tako da su prilikom razgedavanja pivovare posjetitelji mogli uživati i u svojevrsnoj likovnoj izložbi.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Kao što je jednostavno dobro vino Frankovića zato što dolazi sa Santa Lucije, isto kao što je jednostavna proizvodnja piva, tako su jednostavni i Istrian Grape Ala i moje slike iako se ponekad čine kompleksnima. Veličina je u jednostavnosti, što jednostavnije to bolje, rekao je bujski slikar Marko Brajković.

Kustos okusa Ivan Vidmar

"U srcu naše pivovare su naši majstori pivari, stručnjaci koji s ljubavlju i preciznošću stvaraju svaki gutljaj našeg piva. Njihovo znanje, iskustvo i predanost ključni su za kvalitetu koju jamčimo u svakoj bočici koja napusti naše postrojenje", kažu u San Servolu, ističući kako je u njihovoj pivovari od prvog dana taj majstor Ivan Vidmar koji "kao kustos okusa, donosi stoljeća tradicije i suptilnu umjetnost u svaki gutljaj."

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

"Svaki put kad otvorite bocu ili natočite čašu, iskusite priču koju je ispričao majstor pivar – priču o predanosti, stručnosti i neiscrpnoj ljubavi prema pivu. U svijetu prepunom različitih okusa, majstor pivar je onaj koji nas vodi na putovanje okusima, pružajući nam neprocjenjivo iskustvo svaki put kad se otvori nova bočica", navodi se na web stranici.

Duh Istre u boci

Kako je navedeno na web stranici Bujske pivovare ona je svoje putovanje počela 2012. godine, kao san nekoliko entuzijasta: braće Simona i Gorana Grbca, te njihovog bratića Marka Biondića, zaljubljenika u dobro pivo i bogatu baštinu Istre. "Inspirirani bogatom poviješću Bujštine, odlučili smo stvoriti nešto posebno - pivo koje će odražavati duh Istre, spoj tradicije, gastronomije te inovacije", navedeno je.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Godine 2021. pivovara je proizvodila skromnih 1.000 hektolitara, ali se godinama radilo, inoviralo, raslo i unapređivalo i sve je rezultiralo novim pogonom izgrađenim 2023. godine. "Novi pogon Bujske pivovare predstavlja spoj tradicije i inovacije, gdje se svi sastojci brižno kombiniraju s najnovijim pivarskim tehnikama", kažu vlasnici navodeći i sljedeće: "Najfiniji sastojci, ječmeni slad i aromatični hmelj, te prirodna izvorska voda i refermentacija u boci, osiguravaju pivovarski doživljaj koji Bujsku pivovaru čini sinonimom za gurmansko uživanje u svakom gutljaju."

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter