BRENDIRANO JELO

Novo iz kaštelirske kuhinje: Broštulani gramper s orihima

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Istre
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


 U sklopu Friday tastinga ispred prodavaonice lokalnih proizvoda Butiga u Kašteliru je održano predstavljanje jela »Prilozi od grampera – Broštulani gramper s orihima« povodom dvadesete obljetnice Gramperijade, fešte od krumpira.

Krumpir postao gramper

- Mi smo jedino mjesto na svijetu gdje se krumpir zove gramper. Domaća proizvodnja naš je ponos i gramper je jedna od namirnica koja je već godinama prepoznatljiva u našem kraju. Cilj brendiranja je cijelu priču oko grampera i Gramperijade dignuti na još veću razinu, a sve u kontekstu čvrstog spoja između poljoprivrede koju želimo očuvati i održivog turizma kojem težimo.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Naš gramper nije običan poljoprivredni proizvod, on je rezultat tradicije, znanja i ljubavi prema zemlji koji se prenosi sa koljena na koljeno, stoga smo mu ovim projektom odlučili dati zasluženo priznanje. Brendiranjem on postaje simbol našeg grada, kulture i načina života i prati slogan našeg mjesta »Tamo gdje moderan život susreće tradiciju«, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović.

Krumpir je u Kašteliru postao gramper, kako kaže legenda, još u doba Napoleona kad je tu bilo dosta francuskih vojnika među kojima i jedan stariji kuhar koji je pripremao izvrsna jela od krumpira. Kako su ga svi zvali »gramper« što na francuskom znači djed, tako je taj naziv postao sinonim za krumpir koji uživa poseban status u ovom kraju.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

U dodatnoj valorizaciji kaštelirskog grampera sudjelovala je cijela lokalna zajednica od Poljoprivredne udruge Vitis, lokalnih ugostitelja, vinara, kuharice iz Osnovne škole Kaštelir Sandre Koseto Keleković, te enologinje Melinde Cossetto, dok su nositelji projekta Općina Kaštelir-Labinci i Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci. Cijeli projekt je nastao uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, koji za zadatak ima valorizirati i promovirati istarske lokalne poljoprivredno prehrambene proizvode.

- Nakon isprobanih sedam-osam jela od grampera na radionici u AZRRI-ju odlučili smo se za broštulani gramper s orihima koji predstavlja jednostavnost i bogatstvo ovoga priloga jelu. Radi se na način da gramper najprije operemo i očistimo od zemlje zatim ga cijelog skuhamo, ohladimo i izrežemo na fete. Stavimo slanine, malo masti, orihe, kadulju, malo ružmarina, timijan i pripremljeni krumpir te sve to zajedno sfrigamo, posolimo, popaprimo i prilog je gotov. Nadam se da smo uspjeli s receptom i da će jelo ući i pronaći svoje mjesto u svakom domu, relao je kuhar Perić.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Okupljeni posjetitelji na ovoj »live cooking« radionici, među kojima je bila i pročelnica za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, imali su priliku degustirati novo brendirano kaštelirsko jelo.

- Meni je izuzetno drago u ime Istarske županije da smo mogli pomoći jednom ovakvom projektu. Gramper nije skupa namirnica, svaki dan ga jedemo, a i da se od njega svašta napraviti. S novim brendom lako ćete se približiti ljudima, turistima i gostima, što je velika prednost ovog jela.

Izuzetno mi je drago što se oko ovog okupila cijela zajednica što je ključno za uspjeh projekta, jer kad vi sami živite to što nudite, onda ćete vrlo lako to prenijeti i drugima. U cijeloj ovoj priči veseli me i to što se osim turizma pazi i na tradiciju i tu našu njivu. Gosti će nama uvijek dolaziti, prelijepa smo mi zemlja da oni ne bi dolazili, ali moramo paziti da ne ostanemo bez tih njiva i zato vam od srca želim da uspijete u očuvanju vašeg grampera i priče koju širite oko njega, rekla je pročelnica Prodan Mraković.

Uz dobru hranu uvijek ide i dobra kapljica, za što se pobrinula domaća vinarija Cossetto iz koje su rekli da se uz brendirani broštulani gramper s orihima najbolje sljubljuje crni merlot, a za one koji ne vole crna vina može i malvazija.

Spoj tradicije i suvremenog

Kao potporu turističkim projektima i proizvodima na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini, Upravni odjel za turizam Istarske županije temeljem Javnog poziva dodijelio je Turističkoj zajednici Općine Kaštelir-Labinci 7.000 eura, te 2.000 eura Općini Kaštelir-Labinci za spomenuti projekt brendiranja.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Izuzetno smo ponosni što smo povodom 20. Gramperijade uspjeli realizirati projekt brendiranja jela od grampera. Recept koji smo odabrali ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog. Iznimno nam je važno da Kaštelir-Labinci budu destinacija koju ljudi čvrsto povezuju s ruralnim turizmom, rekla je direktorica TZ-a Općine Kaštelir-Labinci Linda Grebac.

Treba istaknuti da gramper od kojeg se spremalo brednirano jelo dolazi od lokalnih proizvođača, kao još jedna crtica u lijepoj priči spoja turizma i poljoprivrede po kojoj su Kaštelir i Labinci nadaleko poznati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter