Vrlo otporna

Lantana: biljka koja se lako uzgaja i koja će vaš balkon (ili vrt) učiniti šarenim

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Podrijetlom iz tropskih područja Amerike i Afrike, lantana je ukrasna biljka vrlo cijenjena zbog otpornosti i ljepote svojih cvjetova koji variraju u širokom rasponu boja.

Skupljeni su u cvatove u obliku kišobrana i mijenjaju boju kako sazrijevaju, stvarajući vrlo atraktivan efekt više boja s nijansama između bijele, žute, narančaste, ružičaste, ljubičaste, crvene,).

Ima intenzivno zelene listove (nasuprotni su, jajoliki i nazubljeni, naborane površine i oštrog mirisa kada se zgnječe), a može narasti do 2 metra visine ako se ne orezuje.

Plodovi su male bobice koje pocrne kad sazriju.

Voli dobro drenirano tlo i sunčane položaje, ali može podnijeti i djelomičnu sjenu, nije osobito zahtjevna u pogledu plodnosti tla, ali voli redovitu prihranu kompostom ili organskim gnojivima, otporna je na sušu.

Njega lantane nije posebno zahtjevna. Važno je redovito zalijevati biljku tijekom razdoblja suše, ali izbjegavajte natapanje koje može uzrokovati truljenje korijena.

Orezivanje se može obaviti u rano proljeće kako bi se održao oblik biljke i potaknula proizvodnja novih cvjetova.

Preporučljivo je ukloniti ocvale cvjetove kako bi se produžila cvatnja i spriječilo stvaranje sjemena koje može postati invazivno.

Dobra izloženost svjetlu neophodna je za osiguranje obilne cvatnje.

Ključni aspekt u njezi lantane je navodnjavanje.

Iako je biljka otporna na sušu i sposobna tolerirati razdoblja niske količine oborina, preporučljivo ju je redovito zalijevati tijekom toplijih mjeseci, ali izbjegavajući ekscese.

Lantana bolesti i štetnici

Trebamo naglasiti da, iako je lantana općenito otporna na bolesti, može biti osjetljiva na probleme kao što su pepelnica i hrđa ako uvjeti nisu optimalni, stoga ne zaboravite redovito nadzirati biljku i odmah intervenirati ako se pojave problemi.

Lantana je otrovna biljka

Unatoč svojoj ljepoti, mora se napomenuti da su svi dijelovi lantane otrovni ako se progutaju, kako za ljude tako i za životinje.

Simptomi trovanja mogu uključivati ??povraćanje, proljev, poteškoće s disanjem i, u težim slučajevima, zatajenje jetre, stoga se preporučuje saditi lantanu na mjestima koja nisu dostupna djeci i kućnim ljubimcima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater