NOVA VRSTA VEGETARIJANSTVA

FLEKSITARIJANCI: Jedu i malo mesa, ali samo ribu i perad uz puno mahunarki i ostalog povrća i voća

| Autor: Nađa BERBIĆ
Meso u jelima katkad treba zamijeniti cerealijama ili grahoricama i mahunarkama

Meso u jelima katkad treba zamijeniti cerealijama ili grahoricama i mahunarkama


Razvila se nova vrsta vegetarijanstva koja ukida crveno meso, a povremenu konzumaciju mesa svodi na riblja jela i perad, povrtni obroci, ukidanje napitaka kao što je umjetna kava, i niz drugih promjena, dio je globalnog pokreta koji pomacima u prehrani ne čuva samo ljudsko zdravlje nego i okoliš u kojem živimo

Svi savjeti o tome da se konzumira više povrća i voća a manje namirnica životinjskog porijekla već su poznati. Ali, kako u dnevnu prehranu unijeti malo kvalitetniji sastav malim koracima, savjetuju stručnjaci časopisa Nutrition action, servisa koji korisnicima nudi informacije o prehrani od javnog značaja i nema nikakvih komercijalnih sadržaja.

Prije svega kad god s police u trgovini kupite neki proizvod vi zapravo izražavate zahtjev da se proizvede novi, isti takav. Stoga, pazite što kupujete, kažu savjetnici Nutrition action magazina. Uz to nude nekoliko koraka koji ukupno čine dobru strategiju zaokreta u prehrani.

Prvo je pravilo da, kad god kupite neki proizvod, vi zapravo izražavate zahtjev da on ponovo bude proizveden. Stoga, pazite što kupujete!

Grahorice umjesto škroba

Zamijenite meso ili određenu količinu mesnih obroka kao i priloge koji sadrže škrob ili brašno (krumpir, tjestenina i slično) grahom ili lećom.

Mahunarke su prepune vlakana, bjelančevina, kalija, magnezija, folata i željeza, pa su grah i leća, na primjer, jako dobre namirnice. Grah snižava LDL, loš kolesterol, vjerojatno zato što je bogat topljivim tipom vlakana. Dodatna je prednost što su te namirnice jako ukusne.

Orašasti plodovi i sjemenke nude malo biljnih bjelančevina i puno zdravih masti, te hranjive tvari poput magnezija, cinka i vitamina E. Stoga ih posipajte po salatama. Ako hoćete možete ih upotrijebiti i sitno mljevene u juhama ili varivima.

Ideja za jogurt: Malo zagrijte jogurt sa zobenom kašom i dodajte sitnije komadiće badema ili oraha. Možete probati i sa sezamom ili dodatkom tahini paste (prženi sezam od kojeg se radi pasta), orašaste plodove ili njihove mljevene varijacije te maslac od orašastih plodova, posebno kikirikija, možete dodavati u preljeve, umake i dodati ih u jela ili salate.

Dodajte obrocima povrće koje unosi više kalija a smanjuje sol. Brokula kuhana na pari ili slično povrće iz iste biljne obitelji, odličan je prilog. Kelj sitno rezan ili kelj pupčar, dodani bilo kojem povrtnom jelu ili varivu kao i juhama, ali i u obliku salate, izvrstan su nutritivni dodatak. Njime također možete praviti raznolike salate ili kineska i tajlandska jela čime ćete povećati udio kalija a smanjite udio soli. Jela neće izgubiti na ukusu, upravo suprotno, poboljšat će ga.

Sami napravite jogurt

Ne možete pogriješiti sa svježim voćem u običnom ili grčkom jogurtu, bez dodanih šećera. Ali ni svaki takozvani obični jogurt nije isti. Većina light proizvoda dolazi s dodanim slabo testiranim niskokaloričnim zaslađivačem po imenu acesulfame kalij. Neki koriste sukralozu. Najbolji su izbor što prirodniji proizvodi s najmanje dodanih šećera, a nije loša ideja početi proizvoditi vlastiti jogurt što je jako jednostavno učiniti. U litru mlijeka koje zagrijete na 40 stupnjeva dodajte malo običnog jogurta, ostavite na sobnoj temperaturi pokriveno i sutra ćete imati vlastiti jogurt s bogatim fermentiranim sastojcima i bez nepotrebnih šećera.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter