Ilustracija (Pixabay.com)
Donosimo nekoliko trikova kako pripremiti finu salatu bogatu zdravim sastojcima koja će poslužiti kao zamjenski obrok za zdravo mršavljenje
Salata je jedan od omiljenih obroka u toploj sezoni, a pravilnom pripremom i dodavanjem zdravih i hranjivih sastojaka može zamijeniti glavni obrok ili poslužiti kao zdrava večera. Zbog toga donosimo nekoliko savjeta kako pripremiti finu i hranjivu salatu kao zamjenski obrok za zdravo mršavljenje.
Zelena ili rimska salata, radič, endivija, rukola, matovilac, špinat i blitva... izbora je mnogo, a zeleno lisnato povrće stvorit će savršenu bazu za vašu zdravu salatu. Odaberite najbolje iz sezonske ponude na tržnici, a listove nasjeckajte na sitnije komade- na taj će se način sastojci koje budete dodavali bolje sjediniti.
Mrkva, je odličan izbor za dodatak salati: prepuna je vitamina i dodat će boju i teksturu salati, baš kao i crvena, zelena ili žuta paprika. Mrkvu možete naribati ili narezati manje komadiće, a papriku narežite po dužini, izvadite sjemenke i zatim također nasjeckajte na sitnije komade.
Crveni luk bogat je vitaminima i vrijednim nutrijentima, a zbog svoje izražajne arome dat će vašoj salati dodatni okus. Također, svježi krastavci obogatit će svaku salatu, a zahvaljujući vlaknima i vodi, ovo niskokalorično povrće potiče rad metabolizma i odličan je izbor za zdravo mršavljenje.
Obična ili cherry rajčica vašoj će salati dati eksploziju okusa i boja. Veću rajčicu nasjeckajte na sitnije komade, a cherry rajčice prepolovite kako bi se bolje povezali s ostalim sastojcima.
Grahorice, sjemenke i orašasti plodovi dobar su izbor za dodatak proteina u salati. Slanutak i sjemenke suncokreta odlično se slažu okusom, dok će orasi i bademi salati dati finu hrskavost.
Želite li ubaciti meso, tada dodajte preprženu piletinu ili losos, ili pak pureću šunku izrezanu na trakice.
Ovisno o raspoloženju, možete dodati grožđice ili brusnice za salatu slatkog okusa, dok će masline ili feta sir vašoj salati dati slanu notu.
Avokado je iznimno zdrava namirnica koja će salati dati prekrasnu kremastu strukturu. Oprani avokado prerežite po dužini napola, košticu izvadite pomoću žlice, a zatim nožem razrežite dio kore i ogulite te narežite na kriške.
Zdravi preljev pripremite tako što ćete pomiješati ¼ šalice octa (ili sok limuna), 2 žlice Dijon senfa i 2 žlice javorovog sirupa. Ovaj preljev jednako će dobro odgovarati u slatkim, kao i slanim salatama.
Foto: Instagram, Pixabay, Unsplash