Ilustracija (Pixabay)
Zima je (ne)službeno sezona juha, variva i mnogih drugih toplih jela na žlicu, a osim što tijekom hladnijeg vremena dolaze poput zagrljaja, postoji još mnogo razloga zašto ih baš volimo.
Čak i kada nije hladno, kome se da puno kuhati?
Juha je jedno od onih jela koje možete jednostavno pripremiti unaprijed i zamrznuti u porcijama, tako da uvijek imate nešto za ručak bez potrebe za kuhanjem.
Osim što juhe mogu biti prepune okusa, također su i odličan dio zdrave i raznovrsne prehrane.
Također, odlične su i za dodatan unos tekućine!
Juha je sjajan način da unesete mnogo više povrća u organizam u usporedbi s uobičajenim obrokom.
No ipak, pripazite na dodatne kalorije i ograničite dodatke poput vrhnja i sira koji juhama mogu dodati podosta kalorija.
Juhe koje su bogate povrćem, ali i jeftine za napraviti.
Većinu vremena možete ju napraviti od povrća koje imate u hladnjaku, a kojem će uskoro isteći rok trajanja.
Vrlo je malo juha koje zahtijevaju zavidnu kulinarsku briljantnost ili pak mnogo sati pripreme.
Recepte je lako za slijediti, a ne treba vam niti mnogo kuhinjskih aparata. Štoviše, običan štapni mikser je posve dovoljan!
Volimo praktičnu hranu!
Juhe su odlične za pripremu unaprijed, pa ih možete zamrznuti te konzumirati u narednim tjednima.
Sigurno ste čuli za staru preporuku pileće juhe kada se organizam ne osjeća baš najbolje.
Istraživanja pokazuju da zdjelica pileće juhe, ali i one od povrća može usporiti brzinu kretanja neutrofila po vašem tijelu, što su vrsta bijelih krvnih stanica i dio imunološkog sustava koji štite vaše tijelo od infekcija.
Kada se neutrofili kreću sporo, veća je vjerojatnost da će se više koncentrirati u dijelovima vašeg tijela kojima je potrebno najviše zacjeljivanja, piše Food Fabulous.