zdravlje iz prirode

Ovo je najbolja hrana za borbu protiv sezonskih prehlada i gripa

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


S dolaskom hladnijih dana i većim rizikom od bolesti, jačanje imunološkog sustava ključno je za obranu od sezonskih prehlada i gripe. Kako do bolesti ne bi došlo ili barem kako bi šanse za oboljenje bile manje, u svoju prehranu možete uključiti neke od namirnica koje su izdvojili nutricionisti za portal Health Shots, piše Index.hr.

Češnjak: Poznat po svojstvima jačanja imuniteta, češnjak sadrži alicin, spoj koji ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Dodavanje sirovog ili kuhanog češnjaka obrocima može poboljšati obranu tijela od infekcija.

Hrana bogata vitaminom D: Namirnice bogate vitaminom D, poput masne ribe (losos i skuša), obogaćenih mliječnih proizvoda i žumanjaka, igra vitalnu ulogu u jačanju imuniteta. Odgovarajuće razine vitamina D mogu smanjiti rizik od respiratornih infekcija, čineći ovu hranu neophodnom tijekom zime.

Zeleno listano povrće: Povrće poput špinata, kelja i blitve prepuno je vitamina, minerala i antioksidansa koji podržavaju imunološko zdravlje. Njihov visok sadržaj vlakana također potiče zdrava crijeva, što je ključno za ukupni imunitet.

Hrana bogata vitaminom C: Citrusno voće, jagode, paprike i kivi prepuni su vitamina C, snažnog antioksidansa koji pomaže u jačanju imuniteta. Uključivanje ovog voća i povrća u vašu prehranu može pomoći vašem tijelu da se obrani od prehlade, prenosi Health Shots.

Brokula: Ovo povrće je izvor hranjivih tvari, sadrži vitamine A, C i E, kao i vlakna. Konzumiranje brokule može ojačati vaš imunološki sustav, što je čini odličnim izborom tijekom sezone gripe.

Sjemenke i orašasti plodovi: Namirnice poput sjemenki bundeve, sjemenki suncokreta i badema bogate su cinkom i zdravim mastima, a obje su važne za snažan imunološki odgovor. Uključivanje njih u vašu prehranu može vas zaštititi od zimskih bolesti.

Začini: Kurkuma, đumbir i kajenski papar imaju protuupalna svojstva i jačaju imunitet. Dodavanje ovih začina vašim obrocima ne samo da poboljšava okus, već i pomaže u borbi protiv bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter