rezultati istraživanja

Kava umjesto doručka? Evo što o tome misle stručnjaci

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Iako mnogi ljudi rado započinju dan šalicom kave, konzumiranje na prazan želudac može imati neželjene posljedice, tvrde stručnjaci.

Kada se kava konzumira bez hrane, može uzrokovati skok razine kortizola, hormona povezanog sa stresom. Povišeni kortizol može pridonijeti salu na trbuhu, budući da je tijelo pod stresom sklono skladištiti salo u području trbuha, prenosi Index.hr.

Dijetetičarka Abbey Sharp na TikToku istaknula je neke činjenice temeljene na prethodnim studijama o posljedicama konzumiranja "kave na prazan želudac". Sharp predlaže da bismo trebali pojesti barem neku vrstu hrane, posebno proteina, prije ili tijekom ispijanja jutarnje kave.

"Istraživanja pokazuju da doručak bogat proteinima može smanjiti signale u mozgu koji kontroliraju želju za hranom. Osim toga, druge studije otkrile su da doručak bogat proteinima pomaže smanjiti potrošnju kalorija kasnije tijekom dana", objasnila je.

Proteini su zasitniji od ugljikohidrata ili masti, što znači da doručak bogat proteinima doprinosi osjećaju sitosti. Time se smanjuje vjerojatnost prejedanja kasnije tijekom dana što može pridonijeti gubitku težine, uključujući smanjenje masnoće na trbuhu.

"Ne mora to uvijek biti protein kao što su jaja", kaže Sharp. "Čak je i proteinski shake bolja opcija od potpunog preskakanja proteina ujutro."

"Što se tiče kortizola, neka su istraživanja otkrila da kava može povećati razinu kortizola i u mirovanju i tijekom razdoblja stresa; druga istraživanja nisu otkrila nikakvo povećanje razine kortizola", otkriva ona. Kaže da to može imati veze s osjetljivošću na stres, tjeskobom, visokim krvnim tlakom i razinom tolerancije na kofein.

"Što je još važnije, čini se da se utjecaj kofeina na razinu kortizola smanjuje s redovitom konzumacijom kave", istaknula je, ali dodaje da to može ovisiti o tome koliko je naš metabolizam brz ili spor te koliko kofein može utjecati na razinu naše anksioznosti.

Dakle, umjerenost je najvažnija.

"Zaključno, najbolje je nešto pojesti uz prvu jutarnju kavu", zaključila je dijetetičarka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter