dalekosežne posljedice

Liječnik savjetuje: Ako imate visok krvni tlak, izbjegavajte ovih sedam namirnica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Što je najvažnije, hipertenzija vas može izložiti riziku od srčanog ili moždanog udara. Vaš liječnik vam može propisati lijekove kao što su diuretici, beta-blokatori, ACE inhibitori ili blokatori kalcijevih kanala za liječenje. Također vam mogu dati do znanja koju hranu treba izbjegavati s visokim krvnim tlakom.

"Važno je napomenuti da, iako je vaša prehrana kamen temeljac liječenja i prevencije bolesti srca, ne postoji pristup 'jedna veličina za sve'. Postoji nekoliko čimbenika, uključujući spol, genetiku i stil života, koji mogu utjecati na preporuke vašeg liječnika za kontrolu visokog krvnog tlaka", kaže kardiologinja Nieca Goldberg.

Međutim, ona napominje da postoje određene namirnice koje mogu povisiti krvni tlak ili pridonijeti nestabilnosti krvnog tlaka—i da ih je općenito najbolje izbjegavati ako imate visok rizik od hipertenzije.

1) Hrana bogata natrijem

Iako se natrij može naći u širokom rasponu hrane, neki od najgorih štetnika uključuju konzervirane juhe, ukiseljenu ili fermentiranu hranu te ultraprerađenu ili unaprijed zapakiranu hranu, koja čini do 70 posto našeg unosa natrija.

Dijetetičar Chris Mohr ističe da je konzumacija manje natrija samo jedan dio slagalice: "Također se radi o dodavanju više hrane bogate kalijem." Namirnice bogate kalijem uključuju brokulu, avokado, rajčice, naranče, krumpiri, banane, grah, orašasti plodovi i sjemenke.

2) Masno Meso

Masno meso bi trebalo izbjegavati zbog visoke razine manje zdravih zasićenih masti, što može pridonijeti nakupljanju plaka u vašim arterijama, ističe Mohr.

Međutim, jednako je važno razmisliti čime ćete zamijeniti ovo masno meso jer će mnogi ljudi zamijeniti hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća onom s visokim udjelom šećera. "To može povećati opterećenje vašeg srca i povisiti krvni tlak", napominje.

Umjesto toga, usredotočite se na zamjenu zasićenih masti sa zdravijim izvorima masti – na primjer, masnom ribom bogatom Omega-3 kao što su losos, haringa, skuša i sardine, piše Best Life.

3) Prerađeno meso

Iako je poznato da su hrenovke, kobasice i slanina prepuni soli, dijetetičar napominje da "masno" meso kao što je narezana puretina može biti jednako štetno.

"Jedna hrenovka može lako sadržavati 700 miligrama natrija, što je gotovo 50 posto preporučene količine natrija u cijelom danu za osobe s krvnim tlakom", kaže Betz. "Ljudi često misle da je sendvič s puretinom zdrav izbor za srce, ali samo 60 grama unce delikatesnog puretina sadrži i gotovo 700 miligrama natrija!"

4) Poslastice i pića sa šećerom

Konzumiranje previše natrija ključni je pokretač hipertenzije, ali konzumiranje dodanog šećera također može neizravno povisiti vaš krvni tlak uzrokujući debljanje zbog povećanja kalorija bez hranjivih tvari.

Mohr ističe gazirana i energetska pića, kao i slatke čajeve kao neke od najgorih zaslađenih namirnica.

5) Alkohol

Vaš unos alkohola također može imati značajan učinak na vaš krvni tlak – čak i ako pijete umjereno. Žene bi trebale ograničiti unos na najviše jedno piće dnevno, dok bi muškarci trebali ograničiti unos na dva pića dnevno, napominje Mohr.

"Čak ni malo alkohola nema nikakve zdravstvene koristi, stoga umjereno", savjetuje i napominje da posebno oprezni moraju biti ljudi koji koriste lijekove za visoki krvni tlak.

6) Duboko pržena hrana

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrition Research and Practice bavila se utjecajem pržene hrane na rizik od hipertenzije. Potvrđeno je da je veliki unos pržene hrane povezan s visokom prevalencijom prehipertenzije i hipertenzije.

7) Prekomjeran kofein

Konzumacija previše kofeina također može privremeno povećati vaš krvni tlak, a znanstvenici rade na boljem razumijevanju njegovih potencijalnih dugoročnih učinaka. U međuvremenu, mnogi stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa ako ste zabrinuti zbog svog krvnog tlaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter