Spremni za sezonu

Lista čajeva koji otapaju tvrdoglave naslage oko trbuha

| Autor: life
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Salo na trbuhu se naziva visceralna mast, a akumulira se oko organa trbušne šupljine i nalazi se dublje od ostalih masnoća u tijelu. Višak visceralne masnoće može dovesti do povećanog rizika od razvoja bolesti srca ili dijabetesa.

Ne postoji hrana ili piće koje se samostalno može riješiti sala na trbuhu, ali neki proizvodi sadrže određene spojeve, vitamine i hranjive tvari koji, prema istraživanjima, mogu pomoći u sagorijevanju sala na trbuhu u kontekstu uravnotežene prehrane, piše Eat This, Not That.

Zeleni čaj

Zeleni čaj može biti jedan od najpopularnijih čajeva za sagorijevanje trbušne masnoće. Prema studiji iz 2022. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, sudionici koji su konzumirali četiri ili više šalica zelenog čaja imali su 44 % manji rizik od razvoja abdominalne pretilosti u usporedbi s onima koji nisu pili zeleni čaj.

Istraživanja pokazuju da se većina svojstava zelenog čaja za mršavljenje može pripisati njegovom bogatom sadržaju polifenola, s podskupinom tih polifenola poznatih kao katehini. Najčešći katehin koji se nalazi u zelenom čaju je EGCG, koji je povezan s povećanim metabolizmom.

Dok se EGCG može naći u drugim vrstama čaja, zeleni čaj ima najveću koncentraciju ovih biljnih spojeva koji potiču metabolizam.

Oolong čaj

Oolong čaj se pravi od istih listova kao i zeleni i crni čaj, ali se podvrgava djelomičnoj oksidaciji, dok zeleni čaj ostaje neoksidiran, a crni čaj prolazi potpunu oksidaciju. Oolong čaj se proizvodi sušenjem listova na suncu dok ne uvenu.

Istraživanja pokazuju da oolong čaj sadrži i polifenole koji ubrzavaju metabolizam i smanjuju abdominalno salo. Jedna studija na životinjama, objavljena u The Journal of Nutrition, pokazala je da polifenoli u zelenom, crnom i oolong čaju mogu pomoći u smanjenju visceralne masnoće.

Studija koju je provelo Sveučilište Tsukuba čak je otkrila da oolong čaj povećava razgradnju masti za otprilike 20 %. Sagorijevao je masnoću čak i kad su sudionici mirovali.

Crni čaj

U izvješću objavljenom u časopisu Molecules, spominje se da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju sprječavaju pretilost i mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i visceralne masnoće.

Sudionici studije iz 2014. objavljene u Food & Function, koji su konzumirali tri šalice crnog čaja dnevno tijekom tri mjeseca, iskusili su veći gubitak težine i smanjenje opsega struka u usporedbi s onima koji nisu pili čaj.

Bijeli čaj

Bijeli čaj je poznat kao najdelikatnija i najmanje obrađivana vrsta čaja.

Utvrđeno je da, uz zeleni i oolong čaj, bijeli čaj ubrzava metabolizam i pospješuje oksidaciju masti, što može pridonijeti ukupnom gubitku ili kontroli težine.

Izvješće iz 2023. objavljeno u Food Safety & Health također je zaključilo da bijeli čaj ima pozitivan učinak na gubitak težine, kao i na gubitak visceralne masnoće.

Puerh čaj

Poznato je da jedna vrsta fermentiranog kineskog crnog čaja, puerh, pomaže u mršavljenju.

Studija objavljena u Phytotherapy Research pokazala je da su muški sudionici s metaboličkim sindromom koji su konzumirali puerh čaj doživjeli umjereno smanjenje masnog tkiva i indeksa tjelesne mase.

Druga studija u Nutrition Research otkrila je da je ekstrakt puerh čaja pomogao smanjiti tjelesnu težinu i visceralnu masnoću kod odraslih Japanaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter