SEZONSKE BOLESTI

Pravilnom prehranom i higijenom možda možete prevenirati gripu i prehladu. Evo kako

| Autor: Šarlota Brnčić
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Suočavanje sa sezonskim bolestima izazov je s kojim se svake godine moramo suočiti.

Međutim, prije nego što posegnete za uobičajenim lijekovima, savjetujemo vam da usvojite neke od ovih zdravih navika za sprječavanje gripe i prehlade:

1. Naučite se opustiti

Preopterećenost stresom i stalna izloženost napetostima svakako je izvrstan saveznik virusima koji tako slabe imunološku obranu.

Prakticiranje umirujućih rituala, kao što je meditacija, i osiguravanje dobrog noćnog sna strategije su kako izbjeći da nas pojava simptoma gripe uhvati nespremne.

2. Često perite ruke

Ova praksa, jednostavna i besplatna, preporučuje se kako bi se izbjeglo širenje patologija koje se mogu odnositi ne samo na gripu i prehladu, već i na druge štetne zimske bolesti.

3. Izbjegavajte antibakterijske proizvode

Unatoč svojoj popularnosti, zapravo često imaju učinak suprotan od očekivanog, omogućujući klicama da rastu i postanu imune na sve vrste tretmana.

4. Pobrinite se za higijenu u kući

Prozračite unutarnje prostore i osigurajte odgovarajuće čišćenje, pokušavajući koristiti toksične deterdžente što je manje moguće.

Uklanjanje prašine u kući također je još jedan ispravan način da se osigura prevencija bolesti.

5. Jedite zdravu hranu

Prehrana itekako doprinosi u osiguravanju dobrobiti našeg tijela.

Svakodnevno iznošenje svježeg, sezonskog voća i povrća na stol kako biste se opskrbili vitaminima najbolje je prirodno cjepivo protiv gripe koje se može pronaći, čak i za najmlađe.

Također je važno izbjegavati pretjeranu konzumaciju industrijske hrane ili tzv. junk fooda koju, osim u razdobljima u kojima je naše zdravlje najviše ugroženo, treba smanjiti ili uopće izbaciti.

6. Koristite začine u kuhanju

Vodeću ulogu u prevenciji zimskih tegoba imaju začini.

Začinjavanje jela čilijem, đumbirom i curryjem ili korištenje origana i ružmarina za aromatiziranje jela je navika koju treba nastaviti do kraja godine.

Između ostalog, smanjuju potrebu za solju jer jela čine ukusnijima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter