Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Jednostavna piletina Alfredo koju svi vole

| Autor: life
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ovo vrlo jednostavno jelo vole svi, od mališana pa do odraslih. Pržena pileća prsa i mekani, kremasti rezanci u umaku od vrhnja vrhunski je obrok gotov u svega pola sata.

Piletina Alfredo izgleda i ima okus kao gurmanski obrok, a radi se o klasičnom obroku fuzije talijansko-američke kuhinje.

U mnogim kućanstvima omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme i dekadentnog okusa koji spaja nježnost piletine s bogatstvom kremastog umaka sa parmezanom.

Probajte, možda pronađe svoje mjesto u vašoj kuharici!

Ilustracija (Pexels)Ilustracija (Pexels)

Sastojci

Pašta:

  • 500 g fettuccine tjestenine

Za piletinu:

  • 500 g pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 1 žličica mješavine talijanskih začina
  • 4,5 g soli
  • vršak žličice papra
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca

Za umak:

  • 115 g maslaca, narezanog na velike kocke ili kriške
  • 480 ml vrhnja za šlag
  • 1 režanj češnjaka, samljeven
  • vršak žličice češnjaka u prahu
  • vršak  žličice mješavine talijanskih začina
  • vršak žličice soli
  • vršak žličice papra
  • 180 g ribanog parmezana

Priprema

Prvo skuhajte paštu prema uputama na pakiranju, ali ih skuhajte al dente i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja. Paštu dobro ocijedite pa ju ostavite sa strane.

Potom se bacite na pripremu piletine. Pileća prsa začinite talijanskim začinima, soli i paprom.

Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u velikoj neprianjajućoj tavi. Dodajte piletinu i pecite ju s jedne strane 5-7 minuta, dok dno ne postane zlatno-smeđe. Preokrenite i dodajte žlicu maslaca u tavu i malo ju nagnite kako bi se maslac ravnomjerno rasporedio.

Nastavite peći još 5-7 minuta.

Prebacite piletinu na dasku za rezanje i ostavite je da odstoji par minuta. Izrežite pileća prsa na ploške i pokrijte ih folijom dok pripremate umak.

U istu tavu gdje ste pekli piletinu, na srednje niskoj vatri dodajte maslac i vrhnje te miješajte dok se maslac ne otopi.

Dodajte mljeveni češnjak, češnjak u prahu, talijanske začine, sol i papar i miješajte dok se sve ne sjedini.

Pustite da lagano kuha (ne smije zakuhati) 3-4 minute uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati.

Umiješajte parmezan dok se ne rastopi i umak postane gladak.

Ako umak na kraju bude pregust, dodajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu.

Kada je gotov, maknite umak s vatre i odmah pomiješajte s kuhanim fettuccinima.

Podijelite tjesteninu u zdjelice za posluživanje i na vrh stavite nekoliko kriški piletine. Po želji ukrasite peršinom, još parmezana i crnim paprom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter