Ilustracija (Pexels)
Ovo vrlo jednostavno jelo vole svi, od mališana pa do odraslih. Pržena pileća prsa i mekani, kremasti rezanci u umaku od vrhnja vrhunski je obrok gotov u svega pola sata.
Piletina Alfredo izgleda i ima okus kao gurmanski obrok, a radi se o klasičnom obroku fuzije talijansko-američke kuhinje.
U mnogim kućanstvima omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme i dekadentnog okusa koji spaja nježnost piletine s bogatstvom kremastog umaka sa parmezanom.
Probajte, možda pronađe svoje mjesto u vašoj kuharici!
Pašta:
Za piletinu:
Za umak:
Prvo skuhajte paštu prema uputama na pakiranju, ali ih skuhajte al dente i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja. Paštu dobro ocijedite pa ju ostavite sa strane.
Potom se bacite na pripremu piletine. Pileća prsa začinite talijanskim začinima, soli i paprom.
Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u velikoj neprianjajućoj tavi. Dodajte piletinu i pecite ju s jedne strane 5-7 minuta, dok dno ne postane zlatno-smeđe. Preokrenite i dodajte žlicu maslaca u tavu i malo ju nagnite kako bi se maslac ravnomjerno rasporedio.
Nastavite peći još 5-7 minuta.
Prebacite piletinu na dasku za rezanje i ostavite je da odstoji par minuta. Izrežite pileća prsa na ploške i pokrijte ih folijom dok pripremate umak.
U istu tavu gdje ste pekli piletinu, na srednje niskoj vatri dodajte maslac i vrhnje te miješajte dok se maslac ne otopi.
Dodajte mljeveni češnjak, češnjak u prahu, talijanske začine, sol i papar i miješajte dok se sve ne sjedini.
Pustite da lagano kuha (ne smije zakuhati) 3-4 minute uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati.
Umiješajte parmezan dok se ne rastopi i umak postane gladak.
Ako umak na kraju bude pregust, dodajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu.
Kada je gotov, maknite umak s vatre i odmah pomiješajte s kuhanim fettuccinima.
Podijelite tjesteninu u zdjelice za posluživanje i na vrh stavite nekoliko kriški piletine. Po želji ukrasite peršinom, još parmezana i crnim paprom.