(Foto: Pixabay)
Smatran prirodnim antibakterijskim sredstvom i korišten od davnina zbog svojih beskonačnih blagotvornih svojstava, češnjak je jedan od bitnih elemenata kuhinje.
Mnogo više od jednostavnog “okusa” za vaša slana jela, u mnogim kulturama, češnjak se smatra temeljnim lijekom za suzbijanje brojnih bolesti koje mogu pogoditi tijelo:
Sve ove dobrobiti proizlaze iz prisutnosti određene tvari u češnjaku, alicina, no da bi bio učinkovit i pridonio vašoj dobrobiti, mora se “aktivirati”.
Na tržištu nalazimo takozvane “glavice češnjaka”, sastavljene od nekoliko režnjeva.
Rijetki znaju da je alicinu prisutnom u češnjaku potrebno izlaganje zraku kako bi se “aktivirao”.
Iz tog razloga češnjak nikad ne smijete koristiti odmah, svježe oguljen!
Idealno bi bilo ostaviti ga nekoliko minuta na zraku prije nego što ga popržite na ulju ili dodate u pripravak koji se kuha.
Još jedan način da potaknete aktivaciju alicina je da režanj češnjaka sitno narežete nožem i tako izložite pulpu kisiku.