TEĆI ISTI PITI

Uskrsnom utrkom u Vodnjanu počinje ovogodišnja sezona gastronomada

| Autor: Erik LUKŠIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Uskrsni vikend je pred vratima. Prema predviđanjima turističkih djelatnika, u Istri se očekuje rekordan broj posjetitelja pa se stoga pripremaju razne manifestacije koje će turistima, ali i lokalnom stanovništvu omogućiti niz aktivnosti.

Već tradicionalno za Uskrsni ponedjeljak 10. travnja na Stanciji Buršić okupljaju se gastronomadi koji, osim uživanja u jelima na bazi špalete, trče tri ili šest kilometara. Vođeni motom "teći isti piti" koji se već osmu godinu provlači između maslinika južnog dijela Vodnjana, bilježi se sve veći broj sudionika, domaćih i stranih.

Sportska majica na dar

Od ove se godine karavana zaljubljenika koji spajaju osnovne ljudske potrebe za kretanjem i hranom organizirala u hedonističku ligu koja će u svibnju, u povodom Dana otvorenih vrata vinskih podruma, ponuditi RUN 4 TERAN i obići vinograde vinara Lunike. Zatim, po prvi puta, istrčati BEERun s ciljem u srednjovjekovnom kaštelu Morosini - Grimani, da bi se nakon ljeta okušali na Srdela runu na stazi Štrika Fearata kod Rovinja. Velika završnica bit će početkom studenog u masliniku Oio Vivo, u povodu obilježavanja Dana mladog maslinovog ulja.

Novost je također da svi sudionici koji odluče istrčati sve utrke na dar dobivaju dry fit majicu s prepoznatljivim logom ISTRun Eat Drink lige, dok će domaćini Stancije Buršić svima pokloniti pamučnu majicu na prvoj utrci Špaleta run. Prije početka utrke u Vodnjanu organizirat će se i utrka za predškolarce nazvana "Teći ići mići", a najbrži će osvojiti lutke proizvodnje Ići Mići.

Za sve koji ne vole trčanje, uvod u Uskrsni vikend može biti u ležernijem stilu. Prošle su se godine, naime, stekli uvjeti da se po prvi puta organizira šetnja po vinogradima i maslinicima na području sjevernog dijela Grada Rovinja, točnije uz samu trasu novouređene biciklističko-pješačke rute Štrika Ferate koja se proteže duž nekadašnjeg željezničkog odvojka Kanfanar - Rovinj. Na ovo premijerno izdanje odazvali su se gotovo svi vinari Rovinjštine, ali i poznati uljari. Stoga se naziv ove manifestacije proširio na Olive Oil Wine Walk! Naime, uz osam vinara, svoje su ekstra djevičansko ulje nudila i tri uljara, a priču su zaokružili znani istarski proizvođači delicija - Buršić sa svojim pršutom i špaletom, Vesna sa širokom lepezom sireva iz Loborike i poznati proizvođač bakalara Alden iz Baderne.

Đir po rovinjskoj Štrika Ferati

Sve istinske ljubitelje ovih istarskih delicija vjerojatno će razveseliti vijest da se 8. travnja održava drugi po redu hedonistički Uskrsni vikend u prirodi na Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk turi kako bi povezali dvije osnovne ljudske potrebe - uživanje u iću i piću te umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Na startu će svi zainteresirani gastronomadi preuzeti torbicu s degustacijskom čašom, mapom trase i krenuti po Štrika Ferati prema Rovinjskom selu, dionicom dugom sedam kilometara. Sudionici mogu prilikom prijave sami odabrati termin polaska jer će biti podijeljeni u nekoliko grupa te uz pratnju vodiča krenuti u intervalima od pola sata. Planiran je polazak osam grupa po dvadesetak ljudi s početkom u 10 ujutro ispred Beach Bara Come Back gdje je i planiran povratak i after party! Zadnja bi grupa trebala krenuti najkasnije u 14 sati.

Izlet predviđa, dakle, polazak prve grupe u 10 sati, start s parkinga Beach Bara Come Back uz putnu kapljicu eliksira Darna. Na trasi će zainteresirani upoznati Luniku, vinara koji je duša ova trase i zasluženo otvara ovu manifestaciju prvom degustacijom i usputnom pričom koja povezuje povijesne događaje i trenutke s imenima vina. Slijedi silazak sa Štrike na obiteljsko imanje Dobravac, gdje će se degustirati vina i srdele poznatog brenda Mirna, Podravke Rovinj. Nakon degustacije vina, dolazi se do točke na kojoj će se, osim vina Vivoda, degustirati bakalar Alden na bijelo i ekstra djevičansko maslinovo ulje znakovitog naziva Olea Magica. Neposredno prije drugog mosta Štrike Ferate, u minimalističkom masliniku očekuje se spoj vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja Stancije Collis, uvrštenog među TOP 100 ulja u ovogodišnjem izdanju Flos Olei. Ponovno slijedi odmor u masliniku, ali i degustacija vina na najudaljenijoj točki ovogodišnje vinske trase. Vraćajući se natrag prema Rovinju, vrijeme je za Pršutarnu Buršić i degustaciju vina Grota. Predzadnja postaja ture povezuje ime vinara i crkvice - sv. Toma/ San Tommaso uz degustaciju Vesna sireva. Na samom kraju za opuštanje s istarskom supom u ruci, uz prekrasan pogled na starogradsku jezgru i zvonikom crkve sv. Eufemije u zalasku sunca, pobrinut će se udruga Agro Rovinj.

Spoj šetnje i trčanja - s popustom

Organizatori se nadaju lijepom vremenu i ugodnoj atmosferi uz degustaciju najboljeg što južni dio Istre nudi. Također vjeruju da se ove dvije manifestacije mogu i objediniti , a nude i popust od 50 posto na kotizaciju za utrku Špaleta Run svima koji se prijave na Štrika Ferata Olive Oil Wine&Walk.

Stoga, put pod noge i odlučite se za hodanje u prirodi uz degustaciju vina i ulja ili trčanje za špaletom. Obje su aktivnosti organizirane u partnerstvu s gradovima Vodnjan i Rovinj te istoimenim turističkim zajednicama uz logističku pomoć ISTRun j.d.o.o. Više informacija može se dobiti na www.strika-ferata.wineandwalk.info i www.eatdrink.istrun.hr te facebook stranicama Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk i ISTRun Eat Drink ili na broju telefona 099/745-6473.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter