u čemu je tajna?

Skandinavska metoda spavanja. Idealna ako vam partner kvari san

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Skandinavija – sjevernoeuropska regija koju čine Norveška, Švedska i Danska – često se smatra najsretnijim državama na Zemlji. Možda je to zbog svih zabavnih stvari s su upoznali svijet, od polarnog svjetla preko IKEA-e do ABBA-e. Ili je to možda zato što su Skandinavci nevjerojatno odmorni, zahvaljujući još jednoj regionalnoj inovaciji: skandinavskoj metodi spavanja koja sada postaje sve popularnija diljem svijeta.

“Skandinavska metoda spavanja je krevet prilagođen paru koji uključuje korištenje zasebnog popluna za svaku osobu umjesto dijeljenja”, objašnjava doktor Raj Dasgupta, glavni medicinski savjetnik za Sleep Advisor . “To je uobičajena praksa u skandinavskim zemljama da bi se smanjile šanse za poremećaje spavanja i poboljšala regulacija temperature tijekom noći za kvalitetniji san”, dodaje.

Doktor Michael J. Breus, klinički psiholog s specijalist za poremećaje spavanja te diplomat i član Američkog odbora za medicinu spavanja, kaže da je za metodu doznao prije više od 20 godina na putovanju u Dansku koju je posjetio sa svojom suprugom.

“Došli smo do sobe u kojoj smo bili, a krevet je imao dva različita popluna. Bili su presavijeni tako da smo u biti imali svatko svoju malu čahuru. Bilo je super! Svidjelo nam se, a kasnije sam često razmišljao o tome kako bi ovo moglo dobro funkcionirati za parove koji imaju potrebu za različitom temperaturom”, kaže Breus.

Kako namjestiti krevet za skandinavsku metodu spavanja?

Ljepota ovog stila spavanja je u tome što možete odabrati bilo koju vrstu posteljine koja vam je najudobnija, pa počnite tako da svatko od vas odabere umetak za poplun koji mu odgovara. Mnogi parovi biraju odgovarajuće navlake zbog estetike, dok bi se drugima možda svidjela neusklađena atmosfera. Jedina stvar koju biste trebali pokušati održati dosljednom su duljine popluna, jer to olakšava ujednačavanje kreveta.

Savjet je odabir dvaju popluna koja odgovaraju veličini vašeg kreveta.

Što se tiče pospremanja kreveta, i dalje ćete dijeliti istu plahtu koja grli madrac, ali tipično je preskočiti gornju plahtu, jer se na neki način suprotstavlja faktoru odvojenog popluna. Zatim jednostavno položite svaki poplun na svoju stranu i uvucite ih unutra.

Popluni bi se trebali otvara poput knjiga, svaki na svoju stranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter