OD PRIMORJA DO ISTRE

Ribafish krenuo s projektom Rok poluotok – prva stanica bio je Preluk: "Djeci prenijeti važnost druženja i brige za okoliš"

| Autor: Valentina Botica
(Snimila Ana Križanec)

(Snimila Ana Križanec)


Možda ste čuli za Rok poluotok – projekt u sklopu kojeg je bloger Domagoj Jakopović Ribafish plivao do 52 naseljena hrvatska otoka.

Od nedjelje je krenuo i drugi nastavak: Rok poluotok je humanitarni projekt u kojem će Ribafish plivati prosječno pet kilometara dnevno uz dočeke na 12 plaža sve do krajnjeg ovogodišnjeg cilja 17. srpnja i to redom: Preluk, Lovran, Mošćenička Draga, Brseč, Plomin Luka, Rabac, Sveta Marina, Tunarica, Ližnjan, Medulin, Premantura i Pula. Razlog zašto je odlučio proširiti projekt, jednostavan je! "Došao sam do Istre i onda su mi rekli 'ča mi smrdimo?' pa sam rekao – onda moram doći i kod vas", našalio se bloger.

Što slijedi nakon plivanja?

Na svakoj od plaža na kojoj će se odmoriti, dočekat će ga djeca s kojom će se zabavljati u moru i istovremeno promicati vrijednosti sporta. Nakon toga slijedi predavanje o ekologiji i zaštiti prirode te sakupljanje smeća. Finalna aktivnost je skrivanje i traženje blaga.

"Nadam se da će barem 10 posto njih zapamtiti da se moramo više brinuti o prirodi i da čistimo oko sebe", rekao je.

Kao profesor geografije u mirovanju, tijekom polusatnog edukativnog predavanja koje održi, predano radi na tome da educira mlade o važnosti čuvanja okoliša i to ne samo u teoriji.

"Tijekom predavanja o ekologiji volim se dotaknuti toga da smo svi bacili neko smeće u prirodu, ali da većina nas nije shvatila koji je to problem za naš planet i da je jako bitno naučiti nešto o otpadu, ponajprije o jednokratnoj plastici, kao i da nije smisao da mi svaki dan idemo i čistimo iza drugih, nego da educiramo ljude da ne bacaju smeće, a to potkrijepim nekom zanimljivom činjenicom", objasnio je Ribafish koji smatra da se djeca, iako znaju što je ekologija, rijetko susreću s aktivnostima koje ju podrazumijevaju te da u školama nedostaje edukacije u tom području.

Lov na blago potiče druženje i učenje

Osim što želi motivirati mlade da paze na prirodu oko sebe od malih nogu, Ribafish ih želi potaknuti i na međusobno druženje.

"Pokušavam klincima objasniti da si bolje organiziraju vrijeme. Da jedan dio dana posvete igranju s drugom djecom, da odu u prirodu, avanturu, da se bave nekim istraživanjem", kaže.

Zato je u svoj program implementirao Geocaching, igru koja je došla iz Amerike, a bazirana je na principu lova na blago. Na svijetu postoji 4 milijuna kutijica koje su skrivene na raznim mjestima – u šumi, iza zida ili prometnog znaka. Igra je 10 milijuna ljudi, a potrebna je samo aplikacija i malo truda. "Vježbate znanje o stranama svijeta, geografiji, hodate, krećete se, družite se s ljudima, učite engleski jezik i na kraju pronađete nekakvu kutijicu, unutra se potpišete i vratite nazad. Najdraže mi je kad nakon dva-tri sata roditeljima vratim klince prašnjave i prljave i njihovi roditelji kažu – 'čekaj, on je bio dva sata bez mobitela?' i onda me zagrle od sreće i cijela zajednica krene igrati", zadovoljan je.

Tijekom stotinjak kilometara u 24 dana plivanja Ribafish i drugi plivači profesionalci će kroz 18 dionica dolaziti na plaže Primorja, Kvarnera i Istre te održati 12 zanimljivih radionica s naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i očuvanje planeta. Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno ljeta 2024. i 2025. Sljedeće ljeto plivat će od Pule do Savudrije.

"Iskreno, najsretniji sam kada shvatim da je imalo nekakvog odjeka, odnosno da klinci shvaćaju da trebaju čuvati prirodu, da se trebaju družiti i da trebaju kvalitetnije provoditi vrijeme ne samo sa svojim prijateljima, nego i sa svojim roditeljima. Klincima želim poručiti neka pričaju sa svojim roditeljima, recite im sve što je dobro i što nije dobro i dajte im pusu prije spavanja", rekao je Ribafish prije skoka u more na svojoj prvoj stanici – prelučkoj plaži!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini