ROKPOLUOTOK

Mališani čistili uvalu Kuje i zabavili se uz Ribafisha

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


Veselo i poučno bilo je jučer u uvali Kuje gdje je na svojoj plivačkoj avanturi zastao profesor geografije, voditelj i food bloger Domagoj Jakopović Ribafish. Pedesetak djece, u prisustvu roditelja i odgojitelja, uključujući polaznike ližnjanskog Dječjeg vrtića Bubamara, sudjelovalo je u raznim zabavno edukativnim aktivnostima. Neki su stigli čak iz Osijeka, a zanimljivu je radionicu o ekologiji, kretanju i poticanju druženja bez ekrana, pratio i pokoji turist.

Edukacija i zabava

U borovom hladu, sjedeći na prostirkama i ručnicima, mališani su aktivno, u sklopu polusatnog predavanja, odgovarali na pitanja Ribafisha, slušali njegove anegdote i uključivali se u razgovor. Jučerašnje sunčano jutro bilo je savršeno i za kupanje, potragu za skrivenim blagom, ali i za čišćenjem uvale, čega su se djeca spremno uhvatila.

- Za dvadeset godina moglo bi biti više plastike u moru nego životinja, upozorio je Ribafish mališane demonstrirajući im što se sve ne smije bacati u more i prirodu. Saznali su koliko je vremena potrebno da se jedna plastična vrećica razgradi u okolišu, kako one ondje uopće tamo dospiju, kako mikroplastika ulazi u naš organizam, kao i još štošta što je već odavno dio naše stvarnosti. Djeca su obećala da će se brinuti za okoliš i neće bacati smeće u prirodu, a upravo su, rekao je Ribafish, oni koji su pokretači promjena.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Održano je to u sklopu nove sportsko-edukativne avanture pod nazivom RokPoluotok. Riječ je o projektu Ribafisha i Udruge RokOtok, čiji je cilj tijekom dvije godine, odnosno dva ljeta, oplivati najveći hrvatski poluotok. Uz druženje s djecom i odraslima, projekt uključuje edukativne radionice i akcije čišćenja, a Ribafish pliva prosječno pet kilometara dnevno do ovogodišnjeg cilja – Pule, gdje će stići 17. srpnja.

Doček će biti u 18 sati na kupalištu Valkane. Svoju plivačku avanturu započeo je 23. lipnja u Preluku, a posljednjih nekoliko dana boravi u Ližnjanu, nakon čega će se zaustaviti u Medulinu, u Premanturi, pa u Puli, gdje će također održati aktivnosti s djecom.

Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno ljeta 2024. i 2025., a iduće ljeto Ribafish će plivati zapadnom obalom Istre, odnosno od Pule do Savudrije. Podsjetimo, Jakopović je u periodu od 2019. do 2022. godine doplivao do svih hrvatskih naseljenih otoka u sklopu projekta RokOtok, pokrenutom u spomen na njegova sina Roka.

(Foto: RokPoluotok)(Foto: RokPoluotok)

Jakopović je djeci predstavio i velike karte sa svim našim naseljenim otocima, a cilj je, baš poput sličica, »sakupiti« ih sve, odnosno označiti mjesta na kojima su bili. U skladu s time, potaknuo ih je da se pridruže izviđačima, upišu na folklor ili pak bave nekim sportom s kojim će putovati i posjećivati otoke. A oni su ponosno odgovarali što treniraju i čime se bave. Među njima su bili mladi glazbenici, gimnastičari, odbojkaši, taekwondo borci, pa i pokoji plivači. Tko zna, možda se neki od njih u budućnosti pridruže Ribafishu u njegovom pothvatu.

Vrijedni i ekološki osviješteni

Nakon interaktivne radionice, mališani su brzo navukli rukavice i, zajedno s članovima Udruge Čisteći medvjedići, krenuli u akciju čišćenja plaže od otpada.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Svi sudionici eko akcije dobili su poklon, a u njemu i spomenutu kartu otoka na Jadranskoj obali. Jučerašnjem događaju prisustvovali su i načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić te direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan Natali Palko-Zirdum.

-Radionica je osmišljena kako bi djeca naučila pravilno se odnositi prema prirodi i sebi, odmaknula se od igrica, odnosno ekrana i monitora te provodila vrijeme s prijateljima u zdravom okruženju. Važno je da se znaju brinuti o okolišu i povjeravati se roditeljima, bilo za lijepe ili ružne stvari, rekla je Palko-Zirdum. A nakon potrage za skrivenim blagom, rekla je direktorica, djeca su dobila poklone od »ljetnog Djeda Božićnjaka«, osvježila se lubenicom i napitkom te se vratila kućama s novim spoznajama koje im je Ribafish prenio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter