KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Pravo proljetno, lagano jelo - Salata od krumpira s rotkvicama, kuhanim jajima i šparugama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ovo je savršena salata za svaku priliku, kao prilog uz meso ili kao glavno jelo na izletu ili pikniku ili čak – uredskoj užini, preporuča okusi.eu

Šparoge su inače jako zdrava namirnica koja, osim što potiče probavu i mokrenje (diuretik), sadrži puno rutina koji smanjuje kolesterol i snižava krvni pritisak. Šparoge sadrže i glutation koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa i antikarcinogena. Šparoge su odličan izvor vitamina C a sadrže i brojne minerale kao što su kalij, kalcij, fosfor, magnezij.

Šparoge se čak smatraju afrodizijakom ali ono što je najbolje je da možete ih pojesti koliko želite jer su siromašne kalorijama.

Sastojci:

1 kg krumpira

8 rotkvica

4 tvrdo kuhana jaja

10-tak zelenih šparoga iz uzgoja (ili mac divljih)

ljubičasti luk

masline taggiasche ili kalamata

1 režanj češnjaka

po želji: svježi list peršina

sol

papar

Umak:

maslinovo ulje

limun

vinski ocat (kvasina)

žličica senfa Dijon

1 režanj češnjaka

2 fileta inćuna

2 kapare

Priprema:

Korak 1: Skuhati neoguljeni krumpir, malo ohladiti pa oguliti. Skuhati jaja.

Korak 2: Pripremiti umak: Protisnuti češnjak i usitniti inćune i kapare, pa dodati senf, maslinovo ulje, limunovo sok i vinski ocat. Dobro usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.

Korak 3: Krumpir narezati na kockice ili kriške, dodati narezani češnjak pa preliti umakom, posoliti i popapriti i dobro promiješati. Po želji dodati još vinskog octa. Pričekati da se okusi malo spoje, kušati i dodati eventualno još začina. Pred posluživanje dodati preostale sastojke koje koristite: narezane rotkvice i tvrdo kuhana jaja, masline, ljubičasti luk i peršin. Zelenim šparogama odlomiti rukom tvrdi dio oko korijena (oko 2 cm) pa ih bez dodavanja ulja ispeći u tavi ili gril tavi. Dodati na salatu i poslužiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter