GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Ciplić s povrćem

| Autor: Chef Deniz ZEMBO
(Deniz ZEMBO)

(Deniz ZEMBO)


Vremena se mijenjaju pa tako i prehrambene navike. Danas uglavnom znamo za brancina, oradu i lignju... i to su "super" ribe... većinu drugih riba više niti ne smatramo dobrom hranom, međutim... što je sa salpom? ...što je s kavalom? ...što je sa šparićem? ....što je s glavočem? ...a o ciplu da i ne govorimo...

Cipal je riba koja je danas skroz podcijenjena, već za 18 kuna po kilogramu, a kad ga ljudi vide govore: bljak! Baci to! To nije za jelo...

Nekad su ribarnice imale puno više raznovrsnih riba, uključujući i ove gore navedene, a na tržnici se mogao čak pronaći vinogradski puž, ali ne skriven među salatom nego na ponudi kao prehrambena namirnica...

Ništa, uzimam dva ciplića od cca 25, 30 dkg i bacam se na posao...

Složenost: Jednostavno

Sastojci za 2 osobe:

dva cipla od cca 25, 30 dkg

dvije mrkve

jedna tikvica

glavica luka

4 šeri rajčice

grančica ružmarina

sol

papar

1 dcl bijelog vina

maslinovo ulje

2 dcl vode

Priprema:

U srednje duboku tavu položiti dva očišćena cipla, po njima i oko njih naslagati mrkvu razrezanu na četvrtine, tikvicu narezanu na kolutiće, 4 šeri rajčice razrezane na polovine, glavicu luka narezanu na srednje velike kolutiće, grančicu ružmarina...

Dodati 2 dcl vode, pa 1 dcl bijelog vina i malo maslinovog ulja. Nakon toga dodamo prstohvat soli i malo papra... zaklopimo tavu poklopcem i stavimo kuhati nekih dvadesetak minuta na srednje jakoj vatri.

Nakon toga stavimo ribu na plitki tanjur i ukrasimo je povrćem iz tave koje nam je ujedno i prilog jelu, a vodu u kojoj se kuhala iskoristimo kao predjelo to jest vrlo ukusnu juhu...

Živili i dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter