(Deniz ZEMBO)
Vremena se mijenjaju pa tako i prehrambene navike. Danas uglavnom znamo za brancina, oradu i lignju... i to su "super" ribe... većinu drugih riba više niti ne smatramo dobrom hranom, međutim... što je sa salpom? ...što je s kavalom? ...što je sa šparićem? ....što je s glavočem? ...a o ciplu da i ne govorimo...
Cipal je riba koja je danas skroz podcijenjena, već za 18 kuna po kilogramu, a kad ga ljudi vide govore: bljak! Baci to! To nije za jelo...
Nekad su ribarnice imale puno više raznovrsnih riba, uključujući i ove gore navedene, a na tržnici se mogao čak pronaći vinogradski puž, ali ne skriven među salatom nego na ponudi kao prehrambena namirnica...
Ništa, uzimam dva ciplića od cca 25, 30 dkg i bacam se na posao...
Složenost: Jednostavno
Sastojci za 2 osobe:
dva cipla od cca 25, 30 dkg
dvije mrkve
jedna tikvica
glavica luka
4 šeri rajčice
grančica ružmarina
sol
papar
1 dcl bijelog vina
maslinovo ulje
2 dcl vode
Priprema:
U srednje duboku tavu položiti dva očišćena cipla, po njima i oko njih naslagati mrkvu razrezanu na četvrtine, tikvicu narezanu na kolutiće, 4 šeri rajčice razrezane na polovine, glavicu luka narezanu na srednje velike kolutiće, grančicu ružmarina...
Dodati 2 dcl vode, pa 1 dcl bijelog vina i malo maslinovog ulja. Nakon toga dodamo prstohvat soli i malo papra... zaklopimo tavu poklopcem i stavimo kuhati nekih dvadesetak minuta na srednje jakoj vatri.
Nakon toga stavimo ribu na plitki tanjur i ukrasimo je povrćem iz tave koje nam je ujedno i prilog jelu, a vodu u kojoj se kuhala iskoristimo kao predjelo to jest vrlo ukusnu juhu...
Živili i dobar tek!