Šećući našim gradom čovjek se može zapitati koji sve samonikli začini rastu u našemu gradu i na periferiji našeg grada. Tu su brojne livade, borove šumice koje su smještene uz more a tu je i sama morska obala na kojoj raste recimo motar koji je dobar u kombinaciji s morskim plodovima za razna rižota i ostala jela s ribama...
Meni je ovaj put zapeo za oko divlji koromač koji raste posvud raštrkan po livadama našega grada , on je dobar za maneštre, meso i ribu in forno i s roštilja, interesantan je u desertima i kao topli napitak.
Ja sam se ovaj put gledajući njegove žute sitne cvjetove i zelenu teksturu listova odlično za jedan jednostavni bruschett u kombinaciji s topljenim širim gauda, svježom borovnicom i jednim svježim ljutim crvenim feferonom...
Taman se nalazim na livadi tu na Vidikovcu (Monte Paradiso) odmah ispod vodotornja i gledam mjesečevo žutu boju cvjetova i nekakvu mješavinu između tamno i svijetlo zelene boje listova koromača koji raste svud oko mene kako se lagano poput tankih psihodeličnih pingvina “gegaju” na muzici od laganog vjetra ispod plavog neba
na lijenom jutarnjem suncu...
Berem cvjetove i list i krećem put svoje kuhinje...a možete sa mnom krenuti i Vi da vidite što sam to novog "iskemijao."
Izrežite fetu kruha.
Naribajte 7 do 9 dkg gauda sira ručnim ribežom na srednje rupice.
Izrežite bobice svježe borovnice na pola i svježi ljuti feferon na srednje debele kutiće (Trebat će vam samo 2 do 3 kolutića svježeg feferona)
”Poprskajte“ svježi feferon maslinovim uljem pa zatim plamenom džepnog ili kuhinjskog brenera spržite površinu kruha da dobije smećkaste tonove.
Na sprženi površinu kruha stavite naribani sir.
Po naribanom siru stavite jednu polovicu svježe borovnice, pa jedan kolutić svježeg ljutog feferona pa onda još jednom polovica borovnice pa kolutić feferona.
Plamenom džepnog ili kuhinjskog brenera rastopite naribanu gaudu po kruhu i lagano zapalite površinu borovnice i feferona. (Vidi fotografiju)
Po svemu pobacajte usitnjenu grančicu i cvijet koromača koje ste prethodno usitnili oštrim kuhinjskim nožem...
Dobar vam tek dragi čitatelji, uživajte u ovom laganom i osvježavajućem okusu, okusu s kojim se kreče u uspješan dan...
Vaš Outlaw....
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.