prikupili 4.500 kuna

VITA NOVA Donacijama se podupiru zvučna terapija i online tečajevi

| Autor: Ružica KORACA
Vita Nova

Vita Nova


Tijekom prosinca na pulskoj tržnici građani su pomagali udruzi za pomoć onkološkim bolesnicima Vita Nova. Vrijedni članovi udruge su organizirali božićni štand s različitim proizvodima, uglavnom ručne izrade, domaćim božićnim zdravim kolačima, umjetničkim radovima, lutkicama od lavande, božićnim ukrasima, poklon paketima, poklon bonovima. Akciju su potpomogli svojim vlastitim handmade proizvodima i korisnici Prihvatilišta za beskućnike Pula.

- Prikupili smo 4.550 kuna, od čega će tisuću biti utrošeno u sufinanciranje izrade web stranice koja košta 4.000 kuna. Još tisuću utrošit će se u sufinanciranje nabavke kamere za održavanje online radionice, oko tisuću se usmjerava na zvučnu terapiju u 2022. godini koja je besplatna za članove na trenutnom liječenju. Najviše, 1.550 kuna, koštat će online tečajevi zdrave i uravnotežene prehrane koji se sastoje od četiri radionice i dnevnih savjetovanja, a koji će se održavati od siječnja do svibnja. To za članove udruge znači da će program biti potpuno besplatan. Sve više onkoloških bolesnika obraća nam se za pomoć i naše su potrebe velike. Na tečaj se mogu uključiti i svi građani koji su zainteresirani za promjenu prehrambenih navika, veli predsjednica udruge Elvis Berkarić.

Udruga inače ima 45 članova, a svrha rada udruge je poboljšati bolje prihvaćanje i izmjena mentalnog sklopa bolesnika prema onkološkim terapijama, te prihvaćanje bolesti sa ciljem smanjenja negativnih emocija povezanih uz dijagnozu, tjeskoba, nesanica, strah i depresija), odnosno poboljšanje kvalitete života.

- Ljudi imaju strah od posljedica operacija, kemoterapije, zračenja, emotivno potonu. Primjerice, kada čuju riječ kemoterapija, odmah im se povraća; a naš zadatak je ljudima prenijeti naša iskustva u kojem je kemoterapija bila "naša prijateljica" koja nas "čist i liječi" i od koje nismo nužno povraćali, a koja nam je jako pomogla, kaže Berkarić.

Građani koji su bili spriječeni doći na tržnicu, a žele donirati, još uvijek mogu izabrati poklone za svoje najmilije na Facebook stranici udruge ili uplatiti na njen račun.

Udruga Centar za zdrave životne navike Vita Nova osnovana je prije pet godina s ciljem pružanja psihosocijalne podrške oboljelima od malignih bolesti, edukacije, preventivnog djelovanja i unapređenja zdravlja usvajanjem zdravih navika života te edukacije i poticanja osobnog rasta.

Aktivnosti koje obuhvaća djelatnost udruge su škola zdrave i uravnotežene prehrane, program tjelovježbe, relaksacije i redukcije stresa, zvučna terapija gongom, psihosocijalna pomoć i podrška, radionice mindfulness, savjetovanje onkologa i mjerenje indeksa kvalitete života. U udruzi žele poboljšati stanje bolesnika koji prima onkološku terapiju, uz prihvaćanje bolesti s ciljem smanjenja negativnih emocija povezanih uz dijagnozu poput tjeskobe, nesanice, straha i depresije. Programi su većinom besplatni za članove udruge ili uz minimalnu participaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter