NAKON 11 GODINA

U MEDULINU SE MIJENJA IZNOS KOMUNALNE NAKNADE Zahtjevi mještana su veliki, a izdvajanja za komunalno održavanje nedostatna


Od prvog siječnja za svaku novu gradnju na području općine Medulin plaćat će se malo veća komunalna naknada nego do sada. Ovo novčano javno davanje obračunava se kao umnožak vrijednosti boda komunalne naknade i kvadrature iskoristive površine stambenog prostora, a novom se odlukom ta vrijednost boda povećava sa dosadašnjih 0,40 kuna po kvadratnom metru na 0,50 kuna po kvadratnom metru.

Medulin (ni)je prenapučen

Novu odluku izglasalo je većinom glasova Općinsko vijeće na zadnjoj sjednici održanoj krajem prošle godine, a općina ju je bila dužna donijeti zbog usklađivanja s odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu. On, između ostalog, nalaže i da se rješenjem o komunalnoj naknadi koje donose općine određuje godišnji iznos komunalne naknade, te on sada iznosi šest kuna i neće se obračunavati na mjesečnoj bazi.

Kako je obrazloženo na vijeću, vrijednost boda bilo je potrebno povisiti s obzirom da je od zadnjeg određivanja vrijednosti boda prošlo 11 godina, a u međuvremenu su značajno porasli troškovi građenja i održavanja komunalne infrastrukture koji se financiraju iz komunalne naknade. Komunalnom naknadom financiraju se i građenje i održavanje objekata predškolskog i školskog, zdravstvenog i društvenog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Kako je objasnio načelnik Goran Buić, Program održavanja komunalne infrastrukture je prije 11 godina bio daleko, daleko manji nego danas, a sve te godine nije se mijenjao iznos boda za izračun komunalne naknade. Čak i sad s ovim minimalnim povećanjem boda, tvrdi, općina opet neće pokriti u cijelosti potrebe iz Programa. Na vijećničko pitanje znači li to da je Medulin prenapučen, Buić je odgovorio da nije tako jer je broj stanovnika općine Medulin u deset godina porastao sa 6.000 na 6.700.

Građani traže visoki standard

- Program održavanja komunalne infrastrukture mora biti rentabilan, a građani sami od nas traže visoki standard i održavanje tog dostignutog standarda. To znači da svi žele rasvjetu oko svojih domova, da žele lijepo uređene javne površine na kojima se redovno kosi trave, kao uz prometnice, da žele sadnju cvijeća, i tako dalje, jer to zaista i predstavlja jedno uređeno mjesto, rekao je Buić.

Vijećnik Daniele Kumar (IDS) postavio je pitanje kako općina stoji s naplatom komunalne naknade. Pročelnik Upravnog odjela za komunalnu izgradnju i održavanje Goran Peruško rekao da će općina ove godine napraviti kompletnu reviziju i sve objekte uvesti u sustav, u čemu će im pomoći i Med Eko servis. Općina Medulin izrazito je disperzirana i nepovezana, dodao je Peruško, te treba konačno ustanoviti realno stanje s objektima u prostoru, koje, smatraju u općini, danas sigurno odudara od nalaza legalizacije. Potvrdio je to i direktor Med Eko servisa Enco Crnobori.( Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter