BUZET

Ažuriraju se podaci obveznika komunalne naknade CIJENA OSTAJE ISTA


Grad Buzet u ovoj će godini provesti detaljnije ažuriranje podataka o površinama obveznika komunalne naknade. Krajem prošle godine dostavljeni su upitnici pravnim osobama, planiraju se dostaviti i na adrese fizičkih osoba, a u cilju provjere na terenu koristiti će se i napredne tehnologije snimanja i skeniranja pojedinih područja.

- Podaci o obveznicima komunalne naknade redovito se ažuriranju, a svakih nekoliko godina vrši se detaljnija kontrola. Stoga ćemo i ove godine izvršiti analizu stanja na terenu prije svega sa ciljem pravilnog i pravednijeg zaduženja građana. U zadnjem kvartalu prošle godine pravnim osobama dostavili smo obrazac kojeg je trebalo popuniti traženim podacima, a isto će nastaviti i tijekom ove godine. Za eventualne neusklađenosti ili odstupanja, posebne komisije provodit će i provjere na terenu, rekao je pročelnik resornog gradskog odjela Elvis Šterpin.

Sukladno novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu gradovi i općine dužni su uskladiti svoje odluke pa se tako na javnom savjetovanju, koje traje do 20. siječnja, nalaze odluke o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu. Nova odluka o komunalnoj naknadi predviđa dosadašnje iznosa zaduženja, uz usklađivanje određenih područja s postignutom komunalnom opremljenošću.

Paralelno s usklađivanjem s zakonskim odredbama novog Zakona o komunalnom gospodarstvu koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine potrebno je naime uskladiti odluke koje iz njega proizlaze. Odluka o vrijednosti boda kao osnova za izračun komunalne naknade donesena je u studenome prošle godine nakon provedenog javnog savjetovanja. Odluka o komunalnoj naknadi, kao i Odluka o komunalnom doprinosu upravo su na javnom savjetovanju te moraju biti donesene šest mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Komunalna naknada kao jedan od bitnih prihoda jedinica lokalne samouprave podložna je promjenama koje se dešavaju na njihovom području, a usko je povezana s namjenom određenog prostora i građevinskim zemljištem. Sredstva komunalne naknade namijenjena su za financiranje održavanja i građenja komunalne infrastrukture.

Da bi podaci koje služe za obračun komunalne naknade bili ažurno vođeni, Grad Buzet već niz godina ažurira bazu podataka. Postoji više načina provjere podataka primjerice putem popunjavanja predviđenog obrasca za pravne i fizičke osobe te dostavom podataka, samom provjerom na licu mjesta.

- Ažurne baze podataka temelj su točnog izračuna visine komunalne naknade i pravednog zaduženja građana, zaključio je Šterpin.(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter