U pripremi novi set mjera

BUZET: Oslobođeni komunalne naknade i manje zakupnine

  Gradonačelnik je uputio Gradskom vijeću na razmatranje odluke o oslobađanju plaćanja komunalne naknade i smanjenju zakupnine objektima i poduzetnicima koji su uslijed pandemije koronavirusa, zbog odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, morali zatvoriti svoja vrata

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Buzet

Buzet


Nakon prvog seta mjera, donesenog proljetos u cilju ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa za buzetsko gospodarstvo, u Buzetu pripremaju zimski set mjera. Gradonačelnik Siniša Žulić uputio je Gradskom vijeću na razmatranje odluke o oslobađanju plaćanja komunalne naknade i smanjenju zakupnine objektima i poduzetnicima koji su uslijed pandemije koronavirusa, zbog odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, morali zatvoriti svoja vrata. 

Manji računi za smeće

Također, u sklopu poticaja gospodarstvenicima i svim zatvorenim subjektima, gradonačelnik će donijeti Odluku o sufinanciranju fiksnog dijela troška zbrinjavanja otpada, čime će zatvorenim poduzetnicima značajno biti umanjeni računi za smeće za prosinac ove godine te slijedeće mjesece iduće godine ukoliko odluka bude produžena.

- Kao sredina koja je i do sada potpomagala naše gospodarstvenike u ovim otežanim okolnostima poslovanja, odlučili smo se za dodatne mjere koje će olakšati ionako tešku poslovnu godinu objektima i poduzetnicima, koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli obavljati svoju redovitu djelatnost. Veseli me činjenica da usprkos tim nepovoljnim poslovnim uvjetima, na buzetskom području posljednjih mjeseci nije pala zaposlenost naših sugrađana, dapače ona je i nešto veća nego što je bila protekle godine, komentirao je gradonačelnik Žulić. 

Obuhvaćeni i hoteli

Odlukom o oslobađanju plaćanja komunalne naknade, koja će se na vijećničkim klupama naći 17. prosinca, predlaže se da se poduzetnici koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, oslobode plaćanja komunalne naknade do kraja navedenih mjera. Ukoliko mjere prestanu važiti prije kraja mjeseca onda gradska odluka važi do kraja tog mjeseca. To se prvenstveno odnosi na ugostiteljske objekte, casina i automat klubove.

Nadalje, što se tiče ugostiteljskih objekta iz skupine hotela, s obzirom da oni nisu zatvoreni već je njihov rad ograničen, njih se oslobađa plaćanja 30 posto iznosa komunalne naknade od iznosa za koji su trebali biti zaduženi u ovoj godini.

Prijedlogom Odluke o smanjenju zakupnine poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Buzeta, radi ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih epidemijom odobrava se za sto posto smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine poslovnih prostora i javnih površina u gradskom vlasništvu, počevši od prosinca ove godine pa do ukidanja mjera zabrane i ograničenja. To se prvenstveno odnosi na ugostiteljske objekte i javne površine koje predstavljaju ugostiteljske terase. Smanjena zakupnina za prosinac neće se stornirati, već će se obveznici osloboditi plaćanja za siječanj iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter