NA ZAPADU NIŠTA NOVO

FOTO / Škovacon na Valovinama: Atraktivna pulska lokacija i dalje je veliki i "zaboravljeni" slučaj

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio čitatelj)

(Snimio čitatelj)


I dok se mediji proteklih dana bave time jesu li Golubove stijene na Stoji Galebove stijene ili Grotte dei colombi ili Grotte dei piccioni, je li rampa na ulazu dovoljno velika za prolazak hitne pomoći i jesu li sve veće gužve, u moru, rezultat prekobrojnih i nekontroliranih iznajmljivača kajaka mi smo se, na poziv, naših čitatelja pozabavili onome što se nalazi iza navedenih turistički zanimljivih plaža i spilja.

Ilegalno kampiranje

Dakle, svega nekoliko metara od navedenih i turistički sve zanimljivijih pulskih spilja, nalazi se jedan zaboravljeni i veliki – škovacon. Nalazi se na zapadu najvećeg istarskog grada, svega nekoliko kilometara zračne linije od najljepše svjetske pozornice, pulske Arene. Glas Istre je o problemu bivšeg vojnog odmarališta na Stoji, popularnim Valovinama, pisao je u više navrata već niz godina. Međutim, niti država, a niti jedinica lokalne samouprave problemu ne pridaju neku važnost. Prebacuju lopticu s jednog na drugog, a smeće ostaje. Tu je problem ilegalnog kampiranja.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio čitatelj)

Uglavnom, svoj smo upit o navedenom problemu atraktivne turističke destinacije uputili Ministarstvu obrane budući je, nakon Domovinskog rata, taj dio zapadne Pule bio pod njihovom ingerencijom, jer je država bila nasljednik tog vojnog odmarališta. Nedavno se redakciji Glasa Istre javila grupa građana koja opetovano upozoravaju na problem ovog devastiranog i zapuštenog dijela Pule. Otišli su i korak dalje, te su ileganim stranim kamperima na vozila počeli stavljati letke upozorenja.

- Vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti kako turističko naselje Valovine nije vojna nekretnina. To naselje je korišteno radi potrebe osiguranja smještaja djelatnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u gradu Puli. Djelatnici MORH-a tamo su boravili temeljem Ugovora o zakupu smještajnih kapaciteta od 24. rujna 1992. godine sklopljenog s tvrtkom »Arenaturist« d.d. Pula (današnji sljednik je Arena hospitality grupa op. a.) Uz navedeni osnovni ugovor, potpisano je i pet aneksa ugovora o zakupu, od kojih je posljednji aneks istekao 1. kolovoza 1999. godine. Za smještajne kapacitete koje je koristio MORH plaćene su sve režije i zakup u skladu sa sklopljenim ugovorima.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio čitatelj)

Poslovni odnos s tvrtkom »Arenaturist« d.d. okončan je 30. travnja 2003. godine, kada je Ministarstvo obrane svim djelatnicima koji su bili smješteni u Turističkom naselju Valovine, a koji su imali pravo na njega, ponudilo drugi službeni smještaj. Oni koji to nisu zadovoljavali, upućeni su da daljnje korištenje prostora reguliraju s tvrtkom »Arenaturist« d.d. Pula. Napominjemo kako je turističko naselje Valovine vlasništvo Grada Pule, a grad je ugovorom o zakupu objekte predao na upravljanje »Arenaturistu« za turističku namjenu.

Taj ugovor je istekao 2022. godine, kada su zemljište i objekti Turističkog naselja Valovine trebali biti vraćeni u nadležnost Grada Pule. Napominjemo kako MORH nije korisnik predmetne nekretnine, a nije nam poznat aktualni poslovni odnos tvrtke »Arenaturist« i Grada Pule. Slijedom navedenog, predlažemo da se za predmetno obratite Gradu Puli, stoji u odgovoru kojeg je dostavila Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske. U potrazi za odgovorima, obratili smo se Gradu Puli.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio čitatelj)

- Vlasnik čestice na kojoj se nalazi predmetna ruševina je Grad Pula. Grad Pula je godinama rješavao pitanje stanovanja branitelja na tom području te su se objekti u kojima su stanovali rušili po ishođenoj projektnoj dokumentaciji. Na tom području ostao je još jedan stanar, protiv kojega se vodi sudski spor, te kada Grad bude imao riješene imovinskopravne odnose u cijelosti to područje će se revitalizirati sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji Grada i Strategiji upravljanja imovinom Grada Pule. Gradsko redarstvo nekoliko puta dnevno obilazi predmetnu lokaciju te sankcionira ilegalne kampere. Nadalje, postavljena je i rampa koja onemogućuje prolazak kamper-vozila prema Galebovim stijenama, odnosno dalje od lokacije uvale Valovine.

Vezano uz ilegalno odlaganje otpada, Gradsko redarstvo postupa na način da prijavu proslijedi Herculanei, koji dalje postupaju sukladno ovlastima iz njihove nadležnosti. Također, djelatnici Grada obišli su predmetnu lokaciju te pregledali dio koji se odnosi na plaže i pristup plažama i pražnjenje gradskih košarica za otpatke.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio čitatelj)

Kazne za šporkulje

Grad Pula će kao i u prethodnom razdoblju prikupiti sav odbačeni otpad, pri čemu će se pokušati ući u trag počiniteljima, što je u nekoliko ranijih slučajeva uspješno realizirano te su naplaćene kazne od strane Pula Herculanee, a i od strane redarstva Grada Pula, stoji u odgovoru kojeg nam je dostavio Odsjek za informiranje Grada Pule.

Poznavajući rad hrvatskih pravosudnih tijela i brzinu kojom se rješavaju ovakvi i slični imovinsko pravni procesi, problem pulskih Valovina i njegovo rješavanje očito ostaje na »čekanju«.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter