petnaestu godinu za redom

VELIKA FOTOGALERIJA / Dan borbe protiv nasilja nad ženama u Puli: "Ni jedna mrtva žena više, ni jedna živa manje"

| Autor: Jelena Milović / Glas Istre


Kao i svake godine, a ove godine petnaestu godinu za redom, Sigurna kuća lstra i Udruga Žena Pula, obilježile su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama tradicionalnim mimohodom koji i ovog puta nikoga nije ostavio ravnodušnim. Mimohod je krenuo jučer s Foruma te prošao Ulicom Sergijevaca do Portarate, gdje je održan prigodni performans Dramskog i Plesnog studija INK-a koji je poslao snažnu poruku, na tragu mota ovogodišnjeg obilježavanja - "Ni jedna mrtva žena više, ni jedna živa manje". Vrhunac ovog obilježavanja je uvijek potresan prizor puštanja crnih balona u zrak, u znak sjećanja na sve ubijene žene, žrtve obiteljskog nasilja ubijene u Hrvatskoj. Trenutak je to u kojem se na simboličan način poima sva tragedija izgubljenih života, ali i odaje pijetet žrtvama.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- I ovoga puta s ovog mjesta želimo potaknuti sve nas, građanke i građane, da se osvijestimo i ne zatvaramo oči pred nasiljem jer ono nije samo osobni problem, već problem društva u cjelini. Koliko god mi željeli da svake godine nasilja ima čim manje, statistički podaci pokazuju da je i ova godina katastrofalna i da bi nas trebalo zabrinuto da je samo u prvih osam mjeseci ove godine ubijeno 14 žena, a u posljednjih 20 godina u RH ubijeno je 414 žena. U Istarskoj županiji prošle godine nije bilo žrtava, ali nažalost ove godine ubijena je jedna žena. U Istri je u posljednjih 20 godina ubijeno 23 žene, što znači više od jedne žene godišnje. Mislim da je to loše stanje i da je zakon o femicidu bio potreban, jer se žene ubijaju u svojim domovima, na kućnom pragu, na poslu i na ulici, a često i pred maloljetnom djecom. Mi udruge koje se bavimo ženama, žrtvama nasilja, maksimalno smo uključene da pomognemo onim ženama koje nam se jave za pomoć, ali i svi ostali građani trebaju probuditi svijest, ne reći da ih je baš briga te prijaviti čak i sumnju na nasilje, upozorila je koordinatorica Sigurne kuće lstra, Jadranke Černjul.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Policiji se uvijek može i anonimno prijaviti nasilje na broj 192, kao i na broj Sigurne kuća Istra 500-148. Nasilje se ne bi trebalo olako shvaćati, a ono danas dolazi u mnogim oblicima. Osim onog najprepoznatljivijeg - fizičkog, ono može biti i verbalno, psihičko, kao i seksualno te ekonomsko nasilje. U Sigurnu kuću javljaju se žene žrtve svih oblika nasilja, a u zadnje vrijeme u većem djelu upravo kao žrtve takvih oblika nasilja, a oko deset posto njih kao žrtve koje se doslovno boje za svoj život. Kroz 18 godina postojanja Sigurne kuće Istra, pomoć je kroz smještaj pružena 429 žrtava, a od toga 203 žene i 226-ero djece.

Na mimohodu su u najvećem broju bili upravo mladi ljudi, srednjoškolci, te oni dobro znaju povod obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Mislim da u cjelokupnom društvu ima puno nasilja nad ženama. Prije svega mislim da je najbolje mlade učiti o tome i obrazovati ih kako to ne bi radili. Kod nas, čini mi se, vladaju stereotipi kako muškarci doživljavaju sebe u društvu, kao nešto bolje od žena i zato mislim da je to odraz patrijahalnog društva. Ja ove balone shvaćam i kao simbol slobode žena koje moraju otpustiti definiciju žrtve, rekla nam je jedna od gimnazijalki.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Smatram da nasilja prema ženama ima, pogotovo u nekim određenim sredinama, a čini mi se posebno u državama jugoistočne Europe u koju spada i naša država. Ovdje i ne govorimo toliko o tome, kao što je to slučaj u nekim razvijenijim državama gdje se zaista podiže konstantno svijest o tome, a vidim to putem društvenih mreža. Mislim da ovaj prostor 100 godina iza nekih suvremenih razmišljanja i današnji sustav, kao i političari, pokušavaju nas predstaviti kao da smo pozitivni, ali žele sakriti prave probleme te da se o njima čim manje javno govori. Treba podići svijest od ranih godina, uključiti mlade u projekte u školama i da se uči djecu, ne samo školsko gradivo, već i o stvarnom životu. Djeca uče ono što vide oko sebe, a ako su tomu izloženi, netko ih mora naučiti što je dobro, a što nije te kako se s time nositi. Ovakve poruke, kao što su ove današnje, moramo slati i puno češće od jednog dana, rekla nam je još jedna pametna gimnazijalka.

Njen školski kolega ustvrdio je da je nasilje prisutno, žene su mu podložnije zbog percepcije da su slabije, a kao i svako drugo nasilje, ono prema ženama osudio je bez zadrške. Kratko je komentirao kako su ovakva obilježavanja važna kao poruka svima protiv nasilja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter