gesta

ČESI U AKCIJI Turisti na popularnoj pulskoj plaži napravili nešto o čemu se svi mi moramo zapitati 

| Autor: Duška PALIBRK
Češki turisti

Češki turisti


Imate najljepše plaže u Evropi, ali nas čudi zašto su tako prljave, pune smeća, kaže nam Alice koja sa sinom ljetuje u Istri. Sreli smo ih na Valovinama. Hodaju obalom s kartonskom kutijom, prvo pomislismo da prodaju krofne po plaži, ali ne, saginju se i skupljaju otpatke po stijenama. Ovo im je, otkrivaju nam, već četvrta kašeta danas, već su tri takve napunili.

Valovine su im prekrasne, tako divlje i očuvane prirode, pa dolaze ovamo na more čak iz Premanture gdje su smješteni. Majka je po struci šminker, reklo bi se make up artistica, i izrađuje nakit. Uskoro se vraćaju kući, ali planiraju povratak u Pulu već za mjesec dana. Čude se kako ljudi po obali svašta ostavljaju za sobom, od opušaka do svakakve ambalaže. I zaista su nam plaže pune smeća, čak i ove zabačenije, divlje, koje i turisti sve više traže.

Galebove stijene su postale planetarno popularne nakon organiziranih turističkih tura kajacima do tamošnje atraktivne špilje i selfija koji su pronijeli glas o ovim ljepotama diljem svijeta, pa je na čitavom ovom potezu nedirnute pulske obale sve više kupača. Prolaze oni kroz naselje nekadašnjih bungalova koje i dalje stoji polurazrušeno, s hrpama smeća i krupnog otpada na sve strane. Nijedne kante za smeće na vidiku. Prvi mali koš je na autobusnom stajalištu pred kupalištem i kampom Stoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter