PROGRAM POS-a

U ovom dijelu Pule graditi će se čak šezdesetak stanova

| Autor: Jelena Milović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U sklopu realizacije Programa poticane stanogradnje (POS), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) ugovorila je izradu projektne dokumentacije za izgradnju budućih građevina, tj. nekoliko stambenih jedinica koje se grade na više lokacija u Šijani.

Idejni projekt

Projektanti su izradili idejni projekt kojeg su uskladili Grad i APN te je isti u postupku ishođenja posebnih uvjeta. E-konferencija je trebala biti zaključena 6. veljače 2024. godine, međutim nije, jer Hrvatska elektroprivreda nije dostavila posebne uvjete. Nakon ishođenja svih posebnih uvjeta, projektanti će kompletirati glavni projekt za građevinsku dozvolu, saznajemo iz Grada Pule.

Najnovije informacije govore i kako je za izradu projektne dokumentacije u postupku javne nabave provedenom od strane APN-a sklopljen ugovor sa zajednicom ponuditelja Trinas inženjering d.o.o. iz Osijeka i Trinas projekt d.o.o. iz Osijeka. Navedeni projektni uredi imaju obavezu izrade kompletne projektne dokumentacije koja je temeljem odredbi Zakona o gradnji propisana kao obvezni prilog zahtjevu, a temeljem čega će se onda izdati i dozvola za građenje. Po ishođenju građevinske dozvole, projektanti imaju rok od 60 dana za kompletiranje izvedbenog projekta s pripadajućim troškovnikom radova. APN provodi postupak javnog nadmetanja za radove na izgradnji te za stručni nadzor i consulting.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

Rok izgradnje za građevinu od 65 stanova bi iznosio oko 18 mjeseci, pod uvjetom da je na snazi zabrana izvođenja radova tijekom sezone. Nakon odabira izvođača i nadzora, APN i Grad sklapaju Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u sklopu kojeg reguliraju međusobna prava vezano uz osiguranje zemljišta, komunalne infrastrukture i priključaka građevine.

U roku od mjesec-dva, nakon početka izgradnje, APN u suradnji s Gradom organizira prezentaciju stanova kandidatima s Konačne liste reda prvenstva Grada Pula. Na prezentaciji će kandidati biti upoznati s uvjetima kreditiranja pojedinih banaka s kojima APN ima ugovor o poslovnoj suradnji te će isti biti upućeni na ishođenje potvrda o kreditnoj sposobnosti.

Slijedi prezentacija

U pravilu, mjesec dana nakon prezentacije, APN i Grad Pula započet će aktivnosti vezane uz odabir stanova. O odabiru stanova, sastavlja se zapisnik koji je temelj za izradu predugovora o kupoprodaji stanova. Kupci s APN-om sklapaju Predugovor o kupoprodaji temeljem kojeg su u obvezi platiti učešće u iznosu od 15 posto predugovorne cijene stana.

Temeljem predugovora o kupoprodaji, kupci sklapaju s odabranom bankom Ugovor o kreditu. Po završetku izgradnje i ishođenju pravovomoćne uporabne dozvole, APN poziva kupce na sklapanje ugovora o kupoprodaji stana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter